Ontknoping titelstrijd tussen toekomstige Formule 1-sterren

Als je praat over de motorsport wordt de rally of Formule 1 naar voor geschoven. Maar er is ook zoiets als Formule 2 waar in het Russische Sochi dit weekend de voorlaatste race gereden wordt. De strijd om de wereldtitel kan beslist worden en de rijders kunnen zich in de kijker van de F1 teams rijden. 

Toekomstige wereldkampioenen in wording

De Formule 1 krijgt veel meer aandacht en blijft het meest prestigieuze onderdeel in de motorsportwereld, maar veel van de titelkandidaten komen uit de Formule 2. Hét voorbeeld is Charles Leclerc (Ferrari). Hij staat momenteel derde in de WK-stand van de F1 en won in 2017 de F2 wereldtitel, waardoor hij in 2018 meteen een plaats kreeg aangeboden in de Formule 1. De F2-kampioen van vorig jaar, George Russell, kreeg dit jaar een kans bij het legendarische F1-team Williams. 

Wie is de volgende?

Dit weekend kan het kampioenschap beslist worden tijdens de voorlaatste manche in Sochi. De voorlopige leider is Nyck De Vries, een 24-jarige Nederlander die 59 punten voorsprong heeft op de Canadees Nicholas Latifi. De Vries heeft zijn toekomst al gepland en zal volgend jaar in de Formule E ploegmaat worden van onze landgenoot Stoffel Vandoorne bij Mercedes.

Over de toekomst van andere piloten is er nog geen informatie, omdat er in de Formule 1 zelf nog gevochten wordt om schaarse plaatsen in de teams. Er is wel nog hoop voor degenen die hoog eindigen in het klassement. Hun voorgangers hebben al bewezen dat je geen kampioen moet worden om mee te kunnen strijden in het F1-wereldje zoals Alex Albon (Red Bull) en Lando Norris (McLaren). 

Hoe werkt de F2 ?

De Formule 2 heeft een andere weekend indeling dan zijn grote broer. In de Formule 1 verloopt het weekend als volgt: op vrijdag is er de vrije training, op zaterdag volgen de kwalificaties en op zondag vindt de race plaats. Bij de Formule 2 zijn er op vrijdag vrije trainingen en kwalificaties, op zaterdag een race en op zondag nog een race.Ook qua puntenverdeling is het anders in de Formule 2. Wie een perfect weekend rijdt kan 48 punten verdienen. Vier punten door de pole-position te bemachtigen, 25 punten voor de zege in de hoofdrace op zaterdag, 15 punten voor winst in de sprintrace van zondagochtend en tweemaal twee punten voor degene die de snelste ronde aflegt.