Kunnen de kleinere clubs over bekerwinst dromen?

Gisteravond werden de laatste twee wedstrijden van de zestiende finales afgewerkt in de Beker van België. Meteen daarna was er de loting voor de achtste finales. Bijna alle ploegen uit 1A zijn in de volgende ronde geraakt, behalve Cercle Brugge en Waasland Beveren.

Er zitten maar drie ploegen in de achtste finales die niet uit 1A komen: Union (1B), dat de plek van KV Mechelen tijdens de loting innam, Westerlo (1B), dat in de vorige ronde Waasland Beveren versloeg en Rebecq (2Am), de ploeg die Cercle in eigen huis verraste. Eersteklassers stromen in in de zestiende finales van de Croky Cup. Daarin wordt er een systeem gebruikt, waardoor ploegen uit 1A niet tegen elkaar kunnen uitkomen. Iets wat in andere landen niet zo is. Bijvoorbeeld in Engeland, waar dit jaar in de Carabao Cup Newcastle United en Leicester City uit de Premier League tegen elkaar uitkwamen.

Geleide loting

Er zijn voor- en nadelen aan zo’n geleide loting in de zestiende finales. Een voordeel voor de ‘kleintjes’ is het feit dat er sowieso een grote affiche op het programma staat en dat lokt veel volk. Het grootste nadeel is dat de ‘kleintjes’ veel minder kans hebben om door te stoten naar de achtste finales. Een ander nadeel is dat het voorspelbaar wordt wie er zal doorgaan en er zo geen bekersprookjes kunnen ontstaan.

Een recordjaar zoals vorig jaar is het niet, want toen werden er maar liefst zes 1A ploegen uitgeschakeld in de zestiende finales. Vorig jaar werden Club, Anderlecht en Standard al in de eerste ronde uitgeschakeld. De uiteindelijke winnaar, KV Mechelen,  kwam uit 1B. De bekercampagne 2018/2019 was uitzonderlijk, want het jaar daarvoor waren er zelfs geen ploegen uit de lager reeksen die doorgingen naar de laatste zestien.

De volledige loting:

Zulte Waregem – STVV

Moeskroen – Anderlecht

KV Kortrijk – Eupen

KV Oostende – Club Brugge

Standard – Rebecq (2Am)

Charleroi – AA Gent

Union (1B) – Westerlo (1B)

Antwerp – Racing Genk

De achtste finales worden van 3/12 tot 5/12 afgewerkt.