(c) Flickr

In 2020 eerste WK op rollen

Volgend jaar organiseert de UCI (internationale wielerbond) voor het eerst een e-sports wereldkampioenschap. Voor de eerste editie zal de wedstrijd op het programma Zwift gereden worden, de jaren erna werkt de UCI samen met de hoogste bieder. Belgisch kampioen bij de vrouwen Terry Fremineur kijkt er alvast naar uit.

Na e-sports-toernooien die draaien rond voetbal en shooters, komt er volgend jaar een virtueel kampioenschap voor wielrenners. Fietsen vanuit de huiskamer wint al enkele jaren aan populariteit. Aanvankelijk gebruikten wielrenners de rollen enkel om tijdens de koude winterdagen het komende wegseizoen voor te bereiden, maar recent werd het een echte discipline. Het bekendste programma voor dit soort wedstrijden is Zwift. De software bestaat sinds 2014 en bereikte in 2018 een half miljoen wielerliefhebbers.

Een definitieve datum en locatie van het wereldkampioenschap zijn nog niet. Wel staat vast dat de renners zich via nationale en continentale kampioenschappen moeten kwalificeren voor het WK. Na het eerste jaar zal het WK gereden worden op het programma dat het meeste geld biedt.

Mannen en vrouwen gelijk

In verschillende landen worden al enkele jaren nationale kampioenschappen georganiseerd. Afgelopen seizoen kroonde Terry Fremineur zich tot Belgisch kampioen bij de vrouwen. Ze was opgetogen toen ze hoorde dat er een wereldkampioenschap georganiseerd wordt, maar echt verrast was ze niet: “Na de nationale kampioenschappen die nu al een aantal jaar plaatsvinden en de KISS Super League (e-sportscompetitie met echte wielerteams, red), leek het mij een logische volgende stap om een wereldkampioenschap te organiseren.” Als Belgisch kampioen is ze ambitieus, maar ook realistisch. “Ik heb zeker ambitie, maar ik verwacht dat het een stuk zwaarder zal zijn door het sterkere deelnemersveld”, aldus Fremineur.

De UCI wil de wereldkampioenschappen bij de mannen en vrouwen gelijk behandelen. Zowel op het vlak van aandacht, verslaggeving als prijzengeld. Dit klinkt Fremineur natuurlijk als muziek in de oren. “Dat is waar wij, vrouwen, al lang naar streven. Deze gang van zaken zou eigenlijk bij elke wedstrijd toegepast moeten worden, maar het is een goed begin.” De internationale wielerbond laat ook beroepswielrenners toe op het WK. Hier is Fremineur niet helemaal voor te vinden. “Op deze manier wordt het moeilijk voor vrouwen die niet de middelen, tijd en ondersteuning genieten die de professionele dames wel hebben. Misschien moet de UCI in dezelfde koers twee truien uitdelen?”

Leuk tussendoortje

Traditionele wielerfans die vrezen dat het wielrennen zal evolueren naar een virtueel spel, hoeven volgens Fremineur niet te wanhopen: “Wielrennen is en blijft een buitensport, dat zal voor het grootste deel zo blijven. Maar indoor cycling via programma’s als Zwift is een leuk tussendoortje dat de verplichte rollersessies wel een stuk interessanter maakt. Wanneer je daar dan een prijs mee pakt, is die ook een mooie bonus op je palmares.”

Ken je Zwift nog niet? Bekijk onderstaand filmpje: