Factcheck: is Ibrahimovic de beste speler ooit in de MLS?

“I think I’m the best-ever player in MLS”, dat waren vorige week de woorden van de Zweed Zlatan Ibrahimovic. Na een klinkende overwinning, die hij bekroonde met een hattrick, riep de superster zichzelf uit tot de beste speler ooit in de Major League Soccer, de Noord-Amerikaanse competitie. Aan de hand van statistieken kan aangetoond worden of Ibra nu al dan niet terecht het statuut van beste speler heeft verworven.

Ibrahimovic staat met zijn ploeg, La Galaxy, op een derde plek in de Western Conference League. Helemaal bovenaan de competitie pronkt Los Angeles FC, de ploeg van de Mexicaan Carlos Vela. Fans van beide ploegen kibbelen als sinds de komst van Ibra over wie nu de beste speler is. Data vormen meer een meer een belangrijke voedingsbodem voor het analyseren van spelers. Het vergelijken van statistieken van beide spelers kan misschien wel een sluitende conclusie vormen. Natuurlijk blijft deze stelling voor discussie vatbaar.

Ibra vs the rest

Als meest eenvoudige vergelijking nemen we het aantal doelpunten van de beide aanvallers even onder de loep. Als we puur naar het aantal doelpunten totaal kijken zien we dat Vela voorlopig 30 goals voor zijn rekening neemt. Ibra zijn totaal staat op 28 doelpunten. Vela doet het dus beter op kwantitatief niveau. De Zweed heeft echter twee competitiematchen minder gespeeld dan zijn rivaal en heeft dus ook een logische achterstand. Relevanter is het aantal goals per 90 minuten dat werd gemaakt door beide heren. Ook hierin zien we de weegschaal lichtjes richting de kant van Carlos Vela hellen. Met 2546 gespeelde minuten en 30 goals heeft Vela een doelpuntenratio van 1.06 goals per 90 minuten. Ibra heeft met 28 goals in 2430 een ratio van 1.04.


Ook de titel van topschutter aller tijden in de MLS is niet weggelegd voor Zlatan. De Amerikaan Chris Wondolowski staat helemaal bovenaan het lijstje te pronken met 158 goals. Het record breken wordt voor de reeds 37-jarige Ibrahimovic stilaan onmogelijk. Hij  maakte 50 goals in 54 gespeelde wedstrijden en heeft zo een ratio van 0.98 doelpunten per wedstrijd in zijn MLS-periode. Ook in deze statistiek in Ibra ‘slechts’ op een tweede plek terug te vinden. De Venezolaan Josef Martinez, Atalanta United, heeft met 76 goals in 82 wedstrijden een ratio van 0.99 doelpunten per wedstrijd. Deze ratio’s werden berekend op het aantal gespeelde minuten.

Assistkoning Ibra?

In het aangeven van doelpunten is Ibra dit seizoen niet terug te vinden in de bovenste regionen. Maximiliano Morelez is met 20 stuks voorlopig de assistkoning in de Amerikaans-Canadese competitie. Eeuwige rivaal Vela telt er vijftien. Ibra moet het stellen met ‘slechts’ zes stuks. Als we assist en goals optellen, verkrijgen we de contributie aan doelpunten die een bepaalde speler aflevert. In vergelijking met alle spelers die 4000 of meer minuten speelden in de MLS staat Ibra op een tweede plaats als het op doelpuntencontributie per wedstrijd komt. Met 1,27 goals/assists per wedstrijd laat hij enkele andere grote namen achter zich. Carlos Vela doet ook in deze statistiek beter dan Zlatan met een gemiddelde van 1,33 goals/assists per wedstrijd.

Andere supersterren

Op basis van – simplistische  – statistieken kunnen we dus stellen dat Vela het op basis van pure doelpuntencontributie beter doet dan zijn Zweedse collega. Al kan een speler ook beoordeeld worden op het aantal gewonnen prijzen in zijn carrière. Ibra kreeg nog geen titel binnen in de MLS, maar won er wel een pak in Europa. Zo werd hij meermaals kampioen in Frankrijk en Italië. Ook werd hij sinds 2005 dertien keer verkozen tot speler van jaar in zijn thuisland Zweden. Hij is de ongetwijfeld een van de meest prestigieuze spelers die de MLS ooit in zijn rangen heeft gehad. Met 33 trofeeën houdt hij enkele grote namen die er ook actief waren achter zich. Mannen als Beckham, Henry en Matthäus maakten ook ooit het mooie weer in Amerika, maar kwamen allemaal niet tot het aantal prijzen van Ibra. Al won Matthäus wel de Ballon D’Or en een wereldtitel. Iets waar Ibra nog nooit in slaagde.

Conclusie

Een discussie over wie de betere voetballer is, blijft natuurlijk een persoonlijke voorkeur. Aantonen wie de beste is, is dan ook moeilijk. Toch kan aangetoond worden dat Ibra op basis van goals en assists niet de beste speler ooit in de MLS is. Op basis van carrière kan wel gesteld worden dat hij de succesvolste speler was die er voorlopig al speelde. Enkel een Ballon D’Or en een wereldtitel ontbreekt op zijn lijstje. Ook kampioen worden van de MLS staat nog op de Zweed zijn to do list.