Factcheck: beveiliging twee op de vijf smartphones te omzeilen

Uit een artikel van Newsmonkey blijkt dat bijna twee op vijf smartphones niet goed beveiligd zijn door gezichtsherkenning. Ze baseren zich op een onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond Het gaat over twee toestellen van Samsung: de Samsung Galaxy A7 en A8 en drie toestellen van Huawei, de P20, P20 Lite en P20 Pro. De iPhones daarentegen bleken volkomen veilig te zijn.

Dat de recentere apparaten van Apple goed beveiligd zijn, blijkt uit een eigen onderzoek in de Lab9 in Kortrijk. De iPhone 8 zijn niet te ontgrendelen met een foto. Dit geldt ook voor de nieuwste toestellen, de iPhone 11 en 11 Pro Max. “Bij Apple zijn ze enorm gesteld op de beveiliging van hun producten, zeker wat betreft facial recognition en privacy”, vertelt een medewerkster uit de Apple Store van Kortrijk.

Apple heeft de techniek om een 3D-afbeelding van het gezicht te maken. Ook zorgt een sensor en een projector ervoor dat het gezicht gescand wordt op 30.000 onzichtbare punten. Hebt u dus een iPhone, dan hoeft u zich geen zorgen te maken. De Face Id van Apple is veilig. Zelfs een masker dat sprekend lijkt op iemand, kan de iPhone niet ontgrendelen. Dat blijkt uit een onderzoek van Forbes.

Android

De grote tegenspelers van Apple (Samsung en Huawei), kennen daarentegen meer problemen met het beveiligen van hun toestellen. Volgens de Nederlandse Consumentenbond zijn de Samsung Galaxy A7 en A8 te ontgrendelen door middel van een simpele foto, wat ook blijkt te kloppen. Een medewerkster van Telenet Kortrijk getuigt dat mensen voorzichtiger moeten zijn met Android apparaten: “Dat is het grote nadeel t.o.v. de Apple toestellen. Een simpele selfie kan ervoor zorgen dat uw apparaat ontgrendeld is.”

“We raden onze klanten van Samsung toch ten zeerste aan om de vingerafdruk of een simpele code te blijven gebruiken.”

– een medewerkster van Telenet uit Kortrijk –

Naast Samsung ondervinden ook andere Android-apparaten problemen met beveiliging en privacy. Huawei kent ook meerdere problemen met de nieuwe toestellen. De Huawei P20 (Lite) en P20 Pro zijn op identiek dezelfde manier te ontgrendelen, via een simpele selfie. Ook hier wordt aangeraden om een pincode te gebruiken.

Conclusie

Het is waar. Zoals de test van de Nederlandse Consumentenbond aangaf, is het mogelijk om via een foto de smartphones van de Samsung Galaxy A7 en A8 te ontgrendelen. Idem voor de Huawei-toestellen. De iPhones doen het op vlak van beveiliging beter. Bij een Apple-toestel lukt het niet om op dergelijk manier het apparaat te ontgrendelen. In het onderstaande kader zie je de resultaten van ons onderzoek.