“De Patrick” : één grote teleurstelling

De film ‘De Patrick’ loopt nu al bijna een maand in de bioscoopzalen. Hoge toppen kan hij echter nog niet scheren. Dat is niet te verwonderen, want de film heeft amper een verhaal.

Hoewel de tragikomedie opviel in de media en zelfs goede recensies kreeg van verschillende kranten, kan de film de verwachtingen niet inlossen. Hoe De Patrick in sommige krantenrecensies aan vier sterren raakt, is – net als de film – een groot mysterie. Waar sommige recensies het hebben over een existentieel sprookje, blijft als bioscoopbezoeker eerder het gevoel achter waarom je naar de film bent geweest. Je zou bijna zelf in een existentiële crisis terechtkomen. Het verhaal – dat er nooit een was – draait rond Patrick (Kevin Janssens), die samen met zijn ouders een naturistencamping uitbaat. Veel gebeurt er niet in de film. De enige wending die er toe doet, is het moment waarop ‘de Patrick’ zijn hamer verliest. Dat is gedurende 90 minuten het enige noemenswaardige feit.

Op de acteerprestaties van Kevin Janssens valt niets aan te merken. De Antwerpenaar, die dit voorjaar nog te zien was in de Belgisch-Nederlandse fictiereeks Undercover, kwam maar liefst 17 kilo bij om de rol te kunnen spelen. Het contrast met D’Ardennen, de vorige film waarin hij de hoofdrol vertolkte, kan echter niet groter zijn. De enige gelijkenis tussen de twee films is de locatie: de Ardennen. Voor de rest is het verschil huizenhoog. Waar je bij D’Ardennen de hele film lang in spanning zit, is het in De Patrick wachten op een plotwending die er nooit komt.

Voorlopig ging de film niet te voortvarend van start, want begin september lokte hij amper 15 000 bezoekers. Ondanks de tegenvallende bioscoopcijfers, kon de tragikomedie wel al verschillende prijzen in de wacht slepen. Gisteren nog werd de film in Amerika op het Fantastic Fest in Austin bekroond met de prijs voor ‘Beste Film’ en ‘Beste Regisseur’. Het wordt dus afwachten of De Patrick dankzij die prijzen alsnog wat bezoekers kan lokken naar de bioscopen.