(c) Wikimedia

De geboorte van Borsato 2.0?

Op vrijdag 27 september verschijnt om 8 uur ‘s ochtends een YouTube-video op Marco Borsato’s kanaal. Die wordt snel offline gehaald, maar ‘Lippenstift’ is dus zijn nieuwste single. Na samenwerking met Armin Van Buuren is het deze keer aan rapper Snelle. Bevestigt hij hiermee een nieuw muziekstijl?

‘Lippenstift’ opent met rapper Snelle die er meteen in vliegt en de luisteraar meesleept. Marco Borsato volgt dat enthousiast op in zijn gekende stijl. Ze zingen beiden aparte strofen van het nummer, maar in het refrein komen beide stemmen symfonisch samen. Liefde blijft het centrale thema in zijn muziek. De hit verhaalt de liefde tussen een vrouw en haar minnaar, die minder betekent dan ze zelf ziet of wilt zien.

Met ‘Lippenstift’ en ‘Hoe het danst’ kiest de Nederlandse zanger voor een nieuwe stijl waarmee hij zijn doelpubliek verbreedt. Twee generaties komen hand in hand naar zijn concerten. Een dj en rapper trekken een jonger publiek aan, in lijn met hoe muziek evolueert. ‘Hoe het danst’ toont aan dat de trouwe fans de nieuwe smaak ook kunnen smaken. Het wordt afwachten of ze ook voor ‘Lippenstift’ vallen.

Niet langer solo

Marco Borsato doorliep zijn carrière samen met zijn producer. Veel features kennen zijn singles niet. Hij zingt doorgaans over zijn grote liefde, zijn soulmates of verloren liefde, maar hij is dus meestal niet in een relatie – parallel met zijn carrière. Sinds eind 2018 kiest hij echter resoluut voor de samenwerking. De eer is aan Armin Van Buuren en Snelle, twee Nederlandse top-performers.

Met André Hazes geeft hij het startschot, maar in 2019 kiest hij voor de andere zijde van het muziekspectrum. Met Armin Van Buuren hengelt hij een top-dj binnen. Op het eerste gezicht lijkt het een gewaagd duo, maar ‘Hoe het danst’ wordt een hit die tot vervelens toe wordt gedraaid. Een echt plaatje dus. Op vrijdag 27 september kiest hij voor een rapper. Met Snelle is er opnieuw afwisseling tussen zijn rustige zang en een rapper die voor schwung zorgt. De stijl is veranderd en er is consecutieve samenwerking, is Borsato 2.0 geboren?

Tomorrowland?

In mei stond hij eindelijk nog eens in De Kuip. Daar begint hij aan een reeks van vijf concerten met Van Buuren. Duizenden vrouwen staan opnieuw klaar om hun harten te laten veroveren, ditmaal ook de millennial-generatie. Marco lijkt na zijn dip herboren en vol energie. Waar liggen zijn grenzen? Kent hij een limiet? Hij lijkt alleszins nieuwe hoogtes te ambiëren. “Mocht Armin me mee op het podium vragen voor Tomorrowland? Direct!” vertelt hij in mei aan Het Laatste Nieuws.