2061 - VDL Bus & Coach Citea SLE - De Lijn - 04/06/2018 - Gent, Zuid - Auteur Jean Claude Michel.

“Als we eens een wissel willen doorvoeren krijgen we op onze kop.”

De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn gaat vanaf 2019 de vergrijzing van de buschauffeurs tegen. Door nieuwe aantrekkelijke maatregelen door te voeren, hoopt het bedrijf jonge krachten te rekruteren. De Lijn wil tegen het einde van dit jaar maar liefst 570 nieuwe chauffeurs aanwerven. “Ik hoop dat er snel verandering komt”, zegt een buschauffeur dievoor De Lijn rijdt.

Vorig jaar werden een derde van de vacatures bij De Lijn niet ingevuld. De job als beroepschauffeur behoort dan ook tot een van de knelpuntberoepen.

Het personeel van De Lijn klaagt vaak over de hoge werkdruk. Dit door de overvolle bussen en onregelmatige uurroosters. “We krijgen vaak te kampen met een slecht beleid bij onze dispatch, die alles voor ons regelen. Ik zie dat nieuwe werknemers daardoor sneller afhaken en voor een andere job gaan”, vertrouwt de beroepschauffeur ons toe. “Als we eens een wissel willen doorvoeren, krijgen we vaak een ‘snak en een beet’ als antwoord.”

Voor een job als buschauffeur staan niet veel jongeren te springen. Volgens de chauffeur zijn daar enkele redenen voor. “We hebben weinig flexibele uren en weinig vrije tijd. Dat trekt gewoon niet aan. Ik ben blij dat het bedrijf er iets aan wil doen en met nieuwe en verfrissende ideeën komt”, benadrukt de chauffeur. De Lijn start nu een paritair comité voor verder overleg om het beroep als buschauffeur en technieker bij De Lijn aantrekkelijker te maken. Door een te lage instroom van jonge mensen komt er automatisch een vergrijzing bij de buschauffeurs. Die oudere generatie wil De Lijn zeker nog gebruiken. Gepensioneerde buschauffeurs die nog perfect geschikt zijn om te rijden krijgen de kans om nog eens mee te draaien tijdens grote evenementen.

Volgens de buschauffeur heeft De Lijn dit jaar al stappen in de goede richting gezet. “Sinds januari krijgen beginnende buschauffeurs een premie van ongeveer duizend euro.  Er werden ook al 410 nieuwe collega’s aangeworven. Benieuwd of de nieuwe maatregelen voor een extra boost zullen zorgen”, besluit de ervaren beroepschauffeur die voor De Lijn werkt.