WK atletiek sportief hoogtepunt, organisatorisch dieptepunt

Het WK atletiek staat voor de deur. Vrijdag 27 september gaat het sportfestijn van start en dat met de grootste delegatie Belgen ooit: 29 atleten zullen de eer van ons land verdedigen op het WK atletiek in Doha, een wk atletiek waar toch een schaduw over hangt.

Met Nafi Thiam, de broers Borlée en Philip Milanov hebben de Belgen zelfs een grote kans om medailles mee naar huis te nemen. Ongetwijfeld zullen heel wat Belgen zich vanaf vrijdag achter hun televisiescherm scharen om onze Belgische sporters aan te moedigen. Toch zijn er ook enkele heikel punten verbonden aan het wereldkampioenschap.

Nafi Thiam actief in het speerwerpen

Slechte werkomstandigheden

Zo werden er heel veel kinderen en buitenlandse gastwerkers ingezet om de stadions op tijd klaar te krijgen. Het Khalifa Stadium moest grondig verbouwd worden. Er kwamen 30.000 zitjes bij en het werd uitgerust met een geavanceerd airco systeem. Door de slechte werkomstandigheden vielen er ook enkele doden.   

“Het zal moeilijk worden voor de atleten, dat is zeker”

Sebastian Coe, voorzitter van de IFFA

Een van deze doden was Zac Cox, een Brit die meehielp aan de verbouwing van het stadion. Cox was bezig met het installeren van een betonnen wandelweg toen deze in elkaar stortte na het falen van het gebruikte gereedschap. “De leiders van de bouwwerf wisten dat een deel van hun personeel moest vertrouwen op gereedschap dat niet volledig in orde was”, zo zei Veronica Hamilton-Deeley de lijkschouwer die de dood van Cox onderzocht aan BBC news. Verder zei ze dat de beslissingen die waren genomen om de bouw van het stadion te versnellen onprofessioneel, chaotisch, niet over nagedacht en gevaarlijk waren.

Desondanks de airco in het stadion zullen de meeste evenementen toch maar rond middernacht plaatsvinden. De organisatoren proberen hiermee de temperaturen zo menselijk mogelijk te houden. Toch zullen de marathonlopers in een gemiddelde temperatuur van 35 graden moeten lopen. Dat het voor de atleten niet gemakkelijk gaat worden, zegt ook Sebastian Coe voorzitter van de IFFA aan de Telegraph: “We zullen de tempraturen op de voet volgen. Extra maatregelen zijn al genomen, we hebben meer medische faciliteiten en ook rond de baan is er extra water voorzien. Het zal moeilijk worden voor de atleten, dat is zeker.”

Beperkte opkomst

Ook de keuze voor Doha als organisator is toch wel een opmerkelijke keuze. Enerzijds is Doha, gelegen in Qatar een zeer moeilijk bereikbare bestemming. Voor mensen uit Europa is het al snel zes uur vliegen en is het ook zeer prijzig. Anderzijds is er op dit moment een boycot gaande tegen Qatar door meerdere landen uit het Midden-Oosten. Door deze boycot is het voor veel inwoners van het Midden-Oosten niet mogelijk om naar Qatar af te zakken. Deze samenloop van omstandigheden heeft ervoor gezorgd dat er slecht 50.000 tickets verkocht werden voor het 10 dagen durende WK. Wat slechts een fractie is van de verkoopcijfers in 2017, toen zaten de stadions dagelijks gevuld met 50.000 toeschouwers.