Foto: Levensloop Kortrijk

Voorzitter Johan Devroe blikt vooruit op de Levensloop in Kortrijk

Komend weekend organiseert Stichting tegen Kanker intussen al voor de zesde maal de Levensloop in Kortrijk. Hierbij zal via een 24 urenloop geld ingezameld worden voor de strijd tegen kanker. Daarnaast zorgt Danny Veys, die 24 uur lang zal peddelen met zijn kajak, voor een opmerkelijk initiatief.

Tijdens deze editie zijn er vier sleutelmomenten die in de kijker staan. “De opening van de Levensloop begint op zaterdag 15.00 uur, waarbij de kankerpatiënten het parcours openen met een ereronde”, aldus de voorzitter van Levensloop Johan Devroe. “Vervolgens om 20.30 uur staat het meest beklijvende moment van de Levensloop op het programma, waarbij alle deelnemers verzamelen voor een podium met kaarslicht. Daar zal enerzijds een kankerpatiënt een getuigenis afleggen en anderzijds zullen er muziek- en dansoptredens plaatsvinden. Zondagnamiddag om 13.30 uur zal er een mensenketting op het parcours gemaakt worden. Ten slotte om 14.30 uur zal een slotceremonie georganiseerd worden waarbij het opgehaalde bedrag bekendgemaakt zal worden om die met een cheque te overhandigen aan de Stichting tegen Kanker. Naast deze gebeurtenissen is er één persoon die 24 uur zal kanovaren en drie andere personen die zullen lopen of wandelen”, aldus Johan Devroe.

24 uur lang peddelen

Een van de opmerkelijkste initiatieven is die van Danny Veys, die uit eigen overtuiging gedurende de Levensloop 24 uur lang wil peddelen met zijn kano rond het Buda-eiland in Kortrijk. Danny is afkomstig uit Marke en docent fotografie aan de Luca School of Arts in Brussel. Zijn fotografische artistieke praktijk situeert zich binnen het veld van de sociale documentairefotografie. Zijn werk richt zich vooral op sociale fenomenen, culturele spanningen en ecologische kwesties.

Het is een evenement dat volledig georganiseerd wordt door vrijwilligers uit Kortrijk. “We proberen om via een solidariteitsactie zoveel mogelijk teams te laten aansluiten om op die manier ook solidariteit te tonen voor de zogenaamde ‘vechters’. Een vechter is iemand die in het verleden ooit de diagnose van kanker kreeg. Die proberen we tot bij ons te krijgen om hen zo in de bloemetjes te zetten. Met de opkomst van Mathias Sercu, Vlaams acteur en regisseur, hebben we ook een uithangbord voor Levensloop. Daarnaast zal randanimatie zoals springkastelen voor de kinderen en optredens voor de ouderen voor een leuke sfeer zorgen. Dit vereist natuurlijk heel wat voorbereiding, waardoor we reeds eind vorig jaar begonnen zijn”, gaat de voorzitter verder.

Wat de economische kant van het evenement betreft wordt er op verschillende manieren geld ingezameld. Elke deelnemer van de Levensloop betaalt tien euro, zo zitten ze intussen aan een bedrag van 50 000 euro. Ook via sponsoring en 80 deelnemende teams die voorafgaand al kleine activiteiten hebben gedaan, werd geld gedoneerd. “Dit weekend worden er ruim 5000 deelnemers verwacht, maar wij hopen natuurlijk dat er door solidariteit nog wat volk zal bijkomen. Daarbij lanceren wij een oproep om dit weekend massaal af te komen.”