(C) Facebook Joran Vliegen

Vliegen en Gille gaan door in China en blijven ambitieus

Sander Gille en Joran Vliegen hebben zich geplaatst voor de halve finale in het dubbeltornooi van Zhuhai (ATP 250, hardcourt). Beide landgenoten zijn vierde reekshoofd en schakelden in de kwartfinale het Chinese duo Mao Xin-Gong en Ze Zhang uit. De wedstrijd werd in minder dan een uur beslist, 6-3 en 6-4. 

“Ons doel is natuurlijk om het tornooi te winnen, daarvoor zijn wij hier. Dat is trouwens bij elk tornooi onze ingesteldheid. Onze vorm is goed en we mogen zeker vastberaden zijn”, aldus Joran Vliegen. In de halve finale wacht ofwel het eerste reekshoofd (het Nederlands-Roemeense dueo Jean-Julien Rojer en Horia Tecau) of de Duitser Dominik Köpfer met de Zuid-Koreaan Woo Kwon Soon.

Dubbelervaring

Gille en Vliegen zijn ondertussen goed op elkaar ingespeeld en dat blijkt zijn vruchten af te werpen. “We spelen al lang samen en we zijn allebei Limburgers. Dat helpt wel natuurlijk. We vormen al jaren een dubbelteam en voelen elkaar perfect aan. Op dat vlak hebben wij een groot voordeel op andere duo’s die soms elke week met een andere dubbelpartner aan een tornooi beginnen”, vertelt Vliegen die aangesloten is bij tennisclub Tennisdel Genk.

Dat het duo het goed doet samen, bewijzen de resultaten dit seizoen. Op de voorbije US Open strandde het duo tegen de uiteindelijke finalist in het dubbelspel. De heren wonnen al eerder ATP 250 tornooien en mikken voortaan op de hoger gerangschikte ATP 500 tornooien en misschien al zelf ook op de ATP 1000 Master series. “Door veel te spelen willen we onze resultaten en ranking nog wat aanscherpen komend seizoen”, benadrukt Vliegen. Begin augustus kwam het duo ook de top 50 binnen van de wereldranglijst. Momenteel vormen ze daar het 48ste beste dubbelduo ter wereld.

Grand Slam-ambities

Ondanks de gunstige resultaten de voorbije weken en op het tornooi in Zhuhai kijken beide heren toch al naar de toekomst. Vliegen hoopt om eens te kunnen schitteren op een Grand Slam: “Het is een kwestie van geluk met de loting. Als je een Grand Slam wil winnen moet je de beste zijn maar een gunstige loting in het begin van het tornooi kan helpen, zeker voor het zelfvertrouwen. We moeten verder doen zoals we nu bezig zijn en dan komen de resultaten vanzelf.” In januari staat alweer de eerste Grand Slam van het seizoen op de kalender, de Australian Open.

In het enkelspel heeft het Limburgse duo geen doelen meer voor ogen. Na een Amerikaans avontuur aan de East Tennessee University, waar ze studies en topsport combineerden, kwamen Vliegen en Gille terug naar België om individueel te werken aan hun carrières. “Bepaalde factoren hebben ervoor gezorgd dat we onze conclusies moesten trekken. We hadden allebei redelijk snel door dat ons niveau een pak hoger lag in het dubbel- dan in het enkelspel. Dit heeft ervoor gezorgd dat de keuze snel gemaakt was”, zegt Joran. Het Limburgse duo stippelt de komende weken hun programma voor 2020 uit.