UEFA introduceert nieuwe competitie

De UEFA heeft tijdens een congres in het Sloveense Ljubljana enkele nieuwe beslissingen op tafel gelegd. Zo zal onder meer de Nations League, die vorig jaar het levenslicht zag, hervormd worden. Verder doet de VAR later dit jaar zijn intrede in de Europa League. Als opvallendste punt op de agenda kwam de UEFA op de proppen met een nieuwe Europese competitie.

De Europa Conference League is een gloednieuwe competitie die vanaf het seizoen 2020-2021 zijn intrede doet, dat maakte de UEFA dinsdagavond bekend. De opzet van het toernooi is om meer clubs uit verschillende landen op het Europese toneel te zien.  Ploegen die net uit de boot vallen bij de Europa League of de Champions League krijgen zo toch de kans om zich toch op een Europees avontuur te storten.

Het format van de competitie zal gelijkaardig zijn aan die van de Champions League: 32 ploegen worden verdeeld in acht poules van vier. Wedstrijden worden gespeeld op donderdagavond. Welke ploegen er precies mogen deelnemen en hoe de kwalificatie in elkaar zit, daar gaf de UEFA voorlopig nog geen toelichting over.

(lees verder onder de Tweet)

Het is momenteel dus niet duidelijk welke Belgische ploegen in aanmerking komen voor de nieuwe Europa Conference League. Middenmoters uit de Jupiler Pro Leagu zoals KV Kortrijk, KV Oostende en Zulte Waregem behoren naar alle waarschijnlijkheid tot de doelgroep van de UEFA. Het wordt afwachten of deze clubs zitten te wachten op een Europees avontuur.

Jeroen Devolder, persverantwoordelijke van Zulte Waregem, ziet de Conference League niet als een meerwaarde voor zijn club. “Het wordt natuurlijk afwachten hoe de competitie er nu precies uit zal zien en wat het zal betekenen voor het Europese voetbal. Voor een club als Zulte Waregem is het altijd leuk om eens aan te treden in de voorrondes van de Europa League, maar we zien ook daar al een beperkte interesse van zowel supporters als de media. Of een Conference League daarbij halen een goed idee is weet ik niet, we zitten al met een hele drukke kalender en als daar nog verre verplaatsingen bijkomen zie ik de meerwaarde daar niet echt van in”, benadrukt Devolder.

Zulte Waregem op bezoek in een volgepakte GelreDome tijdens hun Europa League campagne in 2017

“Ook de reactie van de supporters valt natuurlijk af te wachten. Zowel op financieel en sportief vlak. Een reis maken kost natuurlijk geld en ik kan me inbeelden dat niet veel mensen staan te springen voor een verre verplaatsing naar pakweg Turkije of Kazachstan”, gaat Devolder verder. “Naar mijn mening is het waardevoller om om de zoveel jaar een mooie campagne in de Europa League te spelen, dan het elk jaar te moeten opnemen tegen wat mindere ploegen.”

Ook Bram Keirsebilck, communicatieverantwoordelijk bij KV Oostende, stelt zich vragen bij deze nieuwe Europese competitie. Zijn eigen visie, los van die van KV Oostende, loopt ook niet over van enthousiasme. “Ik merk dat UEFA steeds competities en wedstrijden blijft bijvoegen, zo worden ook EK’s en WK’s telkens maar uitgebreid. Het wordt afwachten wat de inhoud er precies van wordt. Het mag niet de bedoeling zijn dat de helft van een competitie Europees speelt en dat alles maar verder wordt uitgebreid, want dan verlies Europees voetbal zijn waarde, zoals dat vroeger het geval was met de Intertoto Cup. Als dat mooie affiches zijn tegen Franse, Engelse of Duitse ploegen zou dat natuurlijk mooi zijn voor onze club en zijn supporters, maar ik denk niet dat mensen zitten te wachten op een club uit Moldavië.”