Sonic City: smelten of botsen?

Nog vierenveertig keer slapen en op 8 november 2019 start de twaalfde editie van het Kortrijkse muziekfestival Sonic City. Het paradepaardje van organisator Wilde Westen kondigt zich opnieuw aan met zijn uitdagende concept: de headliner kiest de line-up en krijgt daarbij carte blanche. Deze jaargang dienen er zich twee gloednieuwe curatoren aan: Cate Le Bon en Shame.

“De bedoeling van Sonic City is sowieso dat we elk jaar iets anders doen”, zei communicatieverantwoordelijke Elisah Vandaele vorig jaar in De Morgen. Daar kon je de voorbije jaren niet naast kijken, zeker wanneer we de voorgaande edities met elkaar gaan vergelijken. In 2017 werd Thurston Moore – gekend van Sonic Youth en Swans – aangesteld als curator. Moore handelde naar zijn taakomschrijving en verzorgde een volledige line-up gevuld met bands en artiesten die hem aanspreken. Vorig jaar werd de Australische Courtney Barnett goed genoeg bevonden voor die lastige taak, zij bracht op haar beurt een hele delegatie aan vrouwelijk muziekgeweld mee naar Kortrijk. Nooit hetzelfde dus, dat dat duidelijk mag zijn.

In deze twaalfde editie werkt Wilde Westen voor de eerste keer met twee curatoren. “Die interesse is gegroeid vanuit twee optieken”, zegt Vandaele, “enerzijds omdat we altijd een heel eclectisch festival geweest zijn, bedoeld om het nieuwe te ontdekken, anderzijds omdat we zelf ook niet altijd kunnen kiezen.” Zowel art pop-artiest Cate Le Bon als post-punk-gigant Shame stellen zo hun eigen lijstje samen.

De twee headliners richten zich allebei voornamelijk op artiesten die uit hun eigen genre voortstromen. Shame kiest zo voor Fontaines D.C. en The Murder Capital, terwijl Cate Le Bon opteert voor Deerhunter en Holly Herndon. Toch vormt dat geen probleem volgens Vandaele: “Bij Wilde Westen zijn we nogal genre-overschrijdend. We gaan er niet van uit dat iemand die post-punk ademt, geen electromuziek kan appreciëren.” Of die muzikale tegenstellingen zullen botsen of smelten, weten we na het hemelvaartweekend.

Sonic City loopt van 8 november tot 11 november op het Conservatoriumplein in Kortrijk.