Modellen die afwijken van het ideaal niet populair

Modellen met een maatje meer, met een beperking of die wat ouder zijn: je ziet ze meer een meer op de internationale catwalks. Maar is Vlaanderen daar ook klaar voor? Vandaag ging ik op zoek naar het schoonheidsideaal bij Vlaamse modellenbureaus. Mijn vraag of modellen die afwijken van het schoonheidsideaal bij hen welkom zijn, was blijkbaar moeilijk te beantwoorden. Tussen de botte reacties en afgebroken telefoontjes kon ik één modellenbureau en één castingbureau aan de lijn krijgen.

‘De standaard’

Beide bureaus waren vaag toen ik vroeg naar de maten die een model moet hebben. ‘De meesten weten wel wat de standaardmaten zijn. Een model weet dat ze slank moet zijn en moet passen in bepaalde maten. Wij zeggen de maten niet op voorhand, maar wanneer het model zich voorstelt, bekijken we natuurlijk haar afmetingen.’ aldus Network Model Agency. Casting Studio deelt de modellen in in categorieën: ‘Wij plaatsen mensen bij elkaar met de zelfde capaciteiten en ervaringen.’  Exacte afmetingen van een ‘standaard’ model zal je dus moeten googelen, want modellenbureaus zullen die niet lossen.

Afwijkend van het ideaal

Beide kantoren waren enthousiast toen ze het woord diversiteit hoorden. Modellen komen in alle kleuren en maten voor, maar hoe meer vragen ik stelde, hoe minder dat effectief zo was. Plus size vrouwen komen wel in elk aanbod voor. Ook al geven de bureaus toe dat ze niet zo populair zijn als de ‘standaard’ modellen. Mannequins met een beperking blijkt niet echt een optie te zijn. ‘Naar modellen met een beperking is eigenlijk geen vraag, dus die staan ook niet in onze catalogus. Het heeft geen zin om modellen te hebben die toch nooit worden geboekt,’ vertelt Network Model Agency. Casting Studio heeft ze wel in de catalogus, maar veel boekingen levert dat niet op.  

Oud is goud

Beide agentschappen vallen niet over leeftijd. Ook lengte en gewicht zijn minder belangrijk bij oudere modellen. Het fotogenieke aspect is veel crucialer.

Kan iedereen model worden?

Beide bureaus bevestigden dat iedereen zich kan inschrijven, maar het effectief maken, ligt aan bepaalde factoren. Talent, uiterlijk, betrouwbaarheid en fotogeniek zijn, lijken de meest belangrijke elementen. Na vandaag weet ik een ding zeker: ik word nooit model!