foto Joanne Van Den Avenne: http://www.joannevandenavenne.com/en/News/

Mode in Kortrijk: Joanne Van Den Avenne

België heeft tal van gerenommeerde ontwerpers. Namen zoals Ann De Meulemeester of Raf Simons klinken bij modeliefhebbers bekend in de oren. Ook in Kortrijk is mode niet ver te zoeken. Joanna Van Den Avenne maakt met haar zaak Concept Van den Avenne in hartje Kortrijk mode voor natuur- en kunstliefhebbers.

Nadat Joanne Van Den Avenne afstudeerde aan het LISAA instituut voor Arts en Design wou ze meteen al een eigen kledingmerk ontwikkelen. Die ambitie kreeg ze mee van haar ouders, zij zijn beide ondernemer. Bij het opstarten van haar zaak stond ze er zeker niet alleen voor. Haar ouders leerden haar de kneepjes van het vak aan en ondersteunden haar waar nodig. Zo ontstond Concept Van Den Avenne.

In haar designs laat ze zich leiden door de natuur en kunst. Zelf is ze kunstliefhebber, dat laat zeker zijn sporen na in haar kledij. De golven van de zee, de bladeren die langzaam van de bomen vallen. Met die bouwstenen maakt zij haar collecties. Zo inspireert zij op haar beurt haar klanten met magische maar toch minimalistische stijl.

Van den Avenne verkoopt zowel pret à porter collecties, maar ook op maat gemaakte kledij, voor wie het wat meer mag zijn. Joanne Van Den Avenne beschrijft haar pret à porter collectie als draagbaar in het dagelijkse leven. Ze wijst ook naar de veelzijdigheid ervan. Je kan haar collectie zowel naar het werk of naar een feestje dragen. Haar op maat gemaakte collectie is net een trapje hoger wat kwaliteit en elegantie betreft. Op afspraak ontwerpt zij kledij voor specifieke gelegenheden. Ook daar trekt ze haar minimalistische stijl door.

Behalve uit natuur en kunst haalt Van Den Avenne haar inspiratie ook bij andere Belgische ontwerpers. Raf Simons – voormalig creatief directeur bij Dior – en Ann De Meulemeester zijn haar voornaamste inspiraties. Zij zijn internationaal bekende Vlaamse ontwerpers met vestigingen in het buitenland. Dat is iets wat Van Den Avenne minder aanspreekt. Ze sluiten een buitenlandse vestiging niet uit maar met hun winkel in Kortrijk kunnen ze op hun eigen manier groeien en hebben ze hun bedrijf in eigen handen. Concept Van Den Avenne heeft dus zeker al een unieke plaats tussen alle andere bekende Vlaamse ontwerpers.