(c) Wikimedia

Kortrijk lacht niet met lachgas

De stad Kortrijk verbiedt vanaf 1 oktober horecazaken en nachtwinkels om patronen met lachgas te verkopen. Die doen normaal dienst voor slagroomspuiten, maar jongeren gebruiken ze sinds kort ook in het uitgaansleven. Ze raken ervan in een tijdelijke roes. Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne wil deze trend een halt toeroepen. 

Een tweet van Hannes Coudenys op 8 september toont dat een Kortrijkse nachtwinkel ampullen met lachgas verkoopt. Deze tweet zorgt voor veel ophef en nu dus ook voor maatregelen. Vanaf 1 oktober verbiedt de stad Kortrijk de verkoop van lachgas in horecazaken en nachtwinkels. Uitgaande jongeren zouden ze gebruiken om in een korte roes te geraken. Zaakvoerders die het gas verkopen krijgen tot 1 oktober de tijd om deze ampullen te verwijderen of terug te sturen naar de leverancier.

Maarten Vander Stichele, woordvoerder van Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne, bevestigt dat het probleem al enkele maanden aansleept: “Sinds juli stellen we via politieverslagen vast dat lachgasampullen in horecazaken of nachtwinkels te verkrijgen zijn. Dankzij een nieuw burgemeesterbesluit mogen onze politieagenten tijdens patrouilles deze flesjes in beslag nemen wanneer deze als drug dienen.”

Dokter Decaluwé van de spoeddienst van AZ Groeninge ziet steeds meer patiënten op de spoeddienst. Hij meent dat de patiënten voornamelijk door de combinatie van het gas en alcohol binnenkomen. “Door de combinatie zijn de bijwerkingen vooral overmatig braken en hoofdpijn. In sommige gevallen kan het ook leiden tot neurologische problemen, wat wel ernstiger is”, legt de dokter uit.

Maatregel

Volgens Vander Stichel wordt het geen heksenjacht: “Hiervoor zullen geen extra controles komen, maar het wordt een onderdeel van de reguliere patrouilles.” Verkopers riskeren een GAS-boete, maar gebruikers niet per definitie.

“Verkopers ontvangen een GAS-boete die tussen 50 en 350 euro zal bedragen. De politie mag het van gewone gebruikers in beslag nemen, maar die ontvangen niet meteen een boete”, vertelt de woordvoerder. De agenten stellen voor gebruikers telkens een pv op. Recidivisten ontvangen wel boetes.