In Kortrijk geen strengere controle op spoorlopers

Op vraag van spoornetbeheerder Infrabel zullen in verschillende steden strenge controles plaatsvinden aan spoorwegen. Wie een gesloten slagboom negeert of op de sporen loopt, riskeert een fikse boete. Wie meerdere keren wordt betrapt riskeert een gevangenisstraf. 

De komende weken zullen de lokale politie, de spoorwegpolitie en Securail extra controles uitvoeren in burger. De controles zullen gebeuren waar in het verleden al enkele incidenten plaatsvonden. Deze actie komt er nadat verschillende sensibiliseringscampagnes zoals “Jeroom Slagboom” en een verhaallijn in de Vlaamse soap ‘Thuis’ niet iedereen van het spoorlopen weerhield. Wie betrapt wordt, kan een boete krijgen die oploopt tot 300 euro. Wie meerdere keren in de fout gaat, riskeert een gevangenisstraf tot vijf jaar. 

Spoorlopen is niet zonder gevaren. Thomas Detavernier, woordvoerder van politiezone VLAS, legt uit waarom deze risico’s streng bestraft moeten worden: ‘’Je brengt niet enkel jezelf, maar ook anderen in gevaar. Je loopt het risico dat treinen ontsporen, die daardoor veel schade kunnen aanrichten. Gewonden zijn daarbij het logische gevolg. Zware boetes en een eventuele gevangenisstraf vind ik rechtvaardig. Deze sancties zullen er voor zorgen dat minder mensen zullen spoorlopen.’’

Situatie Kortrijk

In Kortrijk is spoorlopen geen zorgwekkend probleem. ‘’Kortrijk heeft een kleiner station dan de andere grote steden in Vlaanderen. Wij beschikken over veel camera’s in onze stations, waardoor elke verdachte beweging goed in de gaten gehouden wordt. In een stad zoals Antwerpen is het moeilijker om elke hoek te controleren. Wij zullen dus geen extra controles uitvoeren’’, vertelt Detavernier. 

Haike Vercoutter en Margit Ghillemyn