“Ik moest leren geduld hebben”

Morgen gaat het WK atletiek in Doha van start. Met hoge temperaturen en lage luchtvochtigheid wordt het zwoegen en zweten voor de 29 Belgische atleten die naar Qatar zijn gereisd. Fanny Smets, de 33-jarige polsstokspringer, maakt morgen haar opwachting in het hypermoderne en gekoelde Khalifa International Stadium. Ze zal om half vijf Belgische tijd van start gaan.

Fanny Smets is al lang geen groentje meer is in de wereld van het polsstokspringen. De Luikse atlete die in het Duitse Keulen werd geboren, gaat morgen een van de eerste Belgen van start, maar voelt daardoor geen extra druk: “Atletiek is een individuele sport en ik zal dan ook proberen om mijn eigen wedstrijd tot een zo goed mogelijk einde te brengen.”

In 2008 werd Smets voor het eerst Belgisch kampioene in het polsstokspringen. Sindsdien verzamelde ze in totaal al 15 gouden medailles op de indoor en outdoor BK’s. Internationaal haalde ze wel nooit echt grote successen. Het doel op dit WK voor Smets is vooral haar eigen persoonlijk record van 4m51, dat ze op 24 augustus dit jaar op de grote markt van Leuven sprong, te verbeteren.

Toch is het voor Fanny Smets niet altijd rozengeur en maneschijn geweest. Vorig jaar moest ze de polsstok noodgedwongen tien maanden aan de kant leggen door een blessure aan de achillespees. Het jaar 2019 was dan ook een heel zwaar jaar voor de polsstokspringster die de winter van 2018 doorbracht in een caravan naast het trainingscomplex dat gelegen is in Luik.  Na eindeloze sessies bij de kine en veel steun van haar coach zag ze uiteindelijk terug licht aan het einde van de tunnel. In januari 2019 mocht ze dan ook op stage naar Zuid-Afrika waar ze kon trainen in groep en ze elke haar coach dag kon zien, in plaats van een à twee keer per week.

(lees verder onder de foto)

Smets combineert topsport met haar job als dokter en vertelt dat de combinatie van de twee haar sportieve prestaties kunnen afremmen. “Het is vooral moeilijk omdat ik nooit rust echt heb. Wanneer ik klaar ben met trainen moet ik nog eens gaan werken en dit valt vaak heel zwaar.”

De atlete startte pas op haar twintigste met polsstokspringen en is zeker nog niet afgeschreven. Met haar Belgisch record op zak vecht Smets nu ook om een ronde verder te gaan op het WK atletiek. De Luikse polsstokspringster durft ondanks alle tegenslagen naar de toekomst te kijken. “Mijn doel is om volgend jaar, wanneer de spelen in Tokio starten, er te staan en te presteren.”

De eerste wedstrijd van Fanny Smets is morgen om 16.30 uur Belgische tijd, na de eerste reeks van de 800 meter waaraan de Belgische atlete Renée Eyckens deelneemt.