Studententijd: boeken, bier en beweging?

Studenten hebben het moeilijk met het vinden van een evenwicht tussen vrije tijd, studies en eventueel hun studentenjob. Daar probeert de stad Kortrijk iets aan te veranderen. Ze bieden een gevarieerd en goedkoop sportaanbod voor studenten.

Uit een onderzoek van het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) bleek dat jongeren tussen twaalf en twintig vooral multimedia gaan opzoeken in hun vrije tijd. Zo wordt er vooral televisie gekeken, op sociale media gesurft en muziek beluisterd. Sporten komt pas op de negende plaats.

Geert Broeckaert, actief voor Howest in Kortrijk en medewerker van Kortrijk Studentenstad, vindt dat jongeren tijd moeten maken voor sport in hun vrije tijd: ‘’Het is belangrijk om een goede planning te maken, ook in je vrije tijd. Als je wil sporten, ga je daar automatisch ook tijd voor vrijmaken. Ik begrijp dat sommige studenten ook echt weinig tijd hebben, maar voor alles is een oplossing.’’

Laagdrempelige zumba

Kortrijk biedt een ruim sportaanbod aan voor studenten. Naast stevige kortingen, zijn er tal van mogelijkheden om te sporten: zwemmen, zumba, fitness, kajak enz. Volgens Broeckaert draagt het grote sportaanbod bij tot het succes bij studenten: ‘’Het grootste voordeel in Kortrijk is dat het sportaanbod vooral van studenten zelf komt. In onze Hoge scholen zijn er veel initiatieven opgericht door studenten en voor studenten. Zo worden er tornooien en workshops georganiseerd om jongeren de kans te geven nieuwe sporten te leren kennen. Bijvoorbeeld op campus ‘The Level’ wordt wekelijks een zumba-les gegeven, en elke week komen daar meer studenten op af. De drempel is lager om deel te nemen, als de initiatieven van de studenten zelf komen.’’