De Stroate

Graffiti museum in oud Kortrijks rusthuis

Sinds 30 augustus kan je in een leegstaand rusthuis op de Groeningestraat 2a het Street Art Museum bezichtigen. Een project van jeugdhuis en hiphopacademie De Stroate waar 22  graffitikunstenaars de lege kamers transformeerden. “We hebben al 1334 bezoekers gehad,” aldus  projectmedewerker ondernemerschap Siebrand Craeynest.

“Het project was nogal low-budget. Graffiti kost meestal redelijk wat geld en veel vrijwilligers brachten hun eigen materiaal mee, wat niet vanzelfsprekend is,” zo zegt Craeynest. “Gelukkig kwamen veel mensen helpen en zat de sfeer zat ook goed. Het was zeer plezant om zowel jonge als oudere mensen te zien samenwerken.” Sommige kunstenaars moesten dit echter combineren met een fulltime job of een studie. Hierdoor duurde het project acht maanden.

De artiesten waren heel divers. Er zaten een paar professionals tussen zoals de Fransman Benjamin Duquenne en de Belgische kunstenaars Adrien Roubens en Benjamin Hendlisz. Maar er waren ook veel kunstenaars die nog nooit hiervoor graffitikunst hadden gemaakt. “Maar ook zij maakten hele mooie graffiti,” aldus Craeynest

 Het museum is nog te bezichtigen tot en met 11 november. Wat er daarna gebeurt met de graffitikunst is nog niet duidelijk. “Oorspronkelijk was het de bedoeling om iedere zes maanden nieuwe muurschilderingen te maken maar het duurde acht maanden om dit eerste project te beëindigen. We zullen samen met de jongerenwerking nog bekijken wat in de toekomst haalbaar is,” zo zegt Siebrand Craeynest.