Gentse regisseur maakt film met Game of Thrones acteur

Met Game of Thrones-ster Liam Cunningham (Davos Seaworth) heeft de jonge Gentse regisseur Julien Kerknawi (25) een grote naam te pakken voor zijn langloopfilm “The Last Front”. De film gaat over de Rape of Belgium, wat slaat op de wreedheden tegen Belgische burgers tijdens de Eerste Wereldoorlog door het Duitste leger. Dit project is meteen zijn grootste ooit. 
Eerder maakte Kerknawi enkel kortfilms. 

Van filmkijker tot filmmaker 

Waar Kerknawi de inspiratie voor de film haalde is duidelijk. “Ik ben al altijd een grote liefhebber van oorlogsfilms geweest. Vooral van het dramatische. Het is een goede mogelijkheid om wat het is om mens te zijn te exploreren. Het is belangrijk om films te creëren over onderwerpen die je kent en waar je passie ligt. Daarnaast ligt WO1 natuurlijk ook dicht bij ons,” aldus de filmmaker.  

Het verhaal focust op een Vlaamse boer en zijn familie. Weg van het gebruikelijke Hollywood-geweld dus. “Het was voor mij niet de bedoeling om zaken te herhalen die we al vaker gezien hebben. Geen loopgraven, veldslagen, of grote momenten tijdens de oorlog; al die zaken waar we op school over leren. We hebben het nooit over het vergeten, tragische verhaal van tienduizenden mensen. Die invalshoek is ook belangrijk. En film is een goed medium om hierover te vertellen,” vertelt Kerknawi. 

Zelf was de jonge Gentenaar altijd al gepassioneerd door films. Een filmopleiding heeft hij niet genoten, maar dat weerhield hem niet om zijn droom na te jagen. “Ik zat niet graag op school,” geeft Kerknawi toe. “Natuurlijk is een opleiding geen slecht idee. Gelukkig kan je tegenwoordig al heel wat dingen leren uit YouTube-filmpjes.” 

Grote namen 

Op de vraag wat hij uit zijn vorige werken heeft geleerd, geeft de jonge regisseur toe dat hij nog niet zo veel ervaring heeft opgedaan. “Het belangrijkste is om je te omringen met getalenteerde mensen die je ook vertrouwt. Film is teamwork.” Kerknawi meent ook dat hij zelf nog heel wat kan leren. Zenuwachtig is hij niet. “Ik kijk er enorm naar uit om met de opnames de starten. Hier heb ik jaren op moeten wachten, het is een droom die uitkomt.” 

Game of Thrones acteur Liam Cunningham is slechts één van de 27(!) acteurs en actrices die meewerken aan dit project. “De man is fantastisch. Ik voel me vereerd om met een acteur met dit soort levenservaring te werken voor de komende twee maanden,” glundert Kerknawi. Ook Sasha Luss, model en actrice bekend van de film Anna (2019), over een Russische spion, krijgt een hoofdrol. “Ik vind het geweldig dat deze getalenteerde acteurs kracht geven aan een verhaal dat zo gevoelig ligt. Alle acteurs zijn stuk voor stuk mooie zielen,” voegt Kerknawi vol lof toe. 

De opnames voor de film beginnen op 7 oktober. Een exacte releasedatum heeft het nog niet, maar de film wordt verwacht tegen eind 2020.