Stadium

FIFA wil af van overdreven makelaarscommissies

De wereldvoetbalbond FIFA heeft enkele voorstellen op tafel gelegd over de provisies van makelaars bij transfers. FIFA wil duidelijke plafonds invoeren op de bedragen die spelersmakelaars kunnen verdienen bij het kopen en verkopen van spelers.

In de huidige FIFA-voorstellen zouden de provisies van de de makelaars van de verkopende club maximaal 10 procent van de afkoopsom bedragen. Vandaag doen clubs vaak beroep op een makelaar om van bepaalde overbodige spelers af te raken, en daarbij verdienen makelaars soms grote sommen geld.

Naast het feit dat de makelaars van de verkopende clubs een nieuwe maximale commissie krijgen, worden ook de commissies van de makelaar van de betreffende speler en de managers van de ploegen zelf beperkt tot maximaal 3 procent. Dit voorstel kan goedgekeurd worden door de leden van de FIFA in een bijeenkomst op 24 oktober.

Propere handen

Ook in België was er de voorbije jaren veel commotie rond de bedragen die makelaars al dan niet legaal verdienden bij transfers van voetballers. Zeker na de affaire ‘Operatie Propere Handen’ klonk ook bij de politiek een duidelijke oproep om de wantoestanden aan te pakken. Vlaams Minister van Sport, Philippe Muyters (N-VA), verstrengde eind vorig jaar de regels waardoor voetballers onder de 15 jaar geen spelersmakelaar meer mogen hebben.

Op dit moment is de Vlaamse regering in lopende zaken. Het kabinet Muyters is dan ook niet meer actief bezig met de nasleep van ‘Propere Handen’. In een telefonische reactie benadrukken ze dat ook Belgische voetbalbond zelf oplossingen moet vinden voor de problemen met makelaars.

Huurspelers

Een meer concrete maatregel van de FIFA die wel al vaststaat, is de vermindering in het aantal internationale huurcontracten. Dat betekent dat vanaf het voetbalseizoen 2020-2021 clubs niet meer dan acht spelers op huurbasis zullen mogen aantrekken. Later, in 2023-2024, zal dit aantal nog nogmaals gereduceerd worden tot zes huurcontracten per club.