Brussel wil de Zenne opnieuw door het Maximiliaanpark laten stromen

La Ferme du Parc Maximilien, beter bekend als de kinderboerderij in het Maximiliaanpark in Brussel, zal binnenkort de deuren sluiten. Toch als de plannen om de Zenne opnieuw bovengronds te brengen, doorgaan.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest legt plannen op tafel om de rivier de Zenne opnieuw bovengronds te laten lopen. Daarbij gaat het gewest een internationale projectgroep organiseren. Een jury zal vijf kandidaten uitkiezen die zich zullen bezighouden met het project. Dat zou dan gebeuren op de plek waar nu het Maximiliaanpark ligt. Dat park staat vooral bekend als de plek in Brussel waar veel vluchtelingen en transmigranten verblijven. Maar minder bekend is dat er ook een kinderboerderij in het park is gelegen, die dus zou moeten verdwijnen wanneer de plannen worden uitgevoerd.

De stad Brussel maakt een budget vrij van 21 miljoen euro om de Zenne opnieuw aan de bovengrond te krijgen. Ze offeren het park op om nieuwe groene ruimte te creëren in de stad. Dat verklaarde het kabinet van Brussels minister van leefmilieu Alain Maron (Ecolo) gisteren. We namen contact op met het kabinet van Maron, maar kregen voorlopig geen reactie.

Kinderboerderij

Wat er met het transmigranten en het geïmproviseerde vluchtelingenkamp zal moeten gebeuren, is onduidelijk. Hetzelfde geldt voor de plaatselijke kinderboerderij. De boerderij vormt al sinds 1987 een deel van het Maximiliaanpark. Over de toekomst is het dus voorlopig gissen, vertelt Parkdirecteur Yves Wauters: ‘’Ik neem voortdurend contact op met het bestuur, maar krijg altijd hetzelfde te horen. Niks is concreet. De plannen zijn er, maar de uitwerking staat nog niet vast.’’

Ook bij de werknemers heerst er onrust. Zij weten niet hoe hun toekomst er zal uitzien en vinden de plannen geen goed idee: ‘’Een kinderboerderij in het centrum van een grote stad als Brussel is uniek”, zegt Wauters. “Ik hoop dat daar rekening mee gehouden zal worden.’’