Belgisch bedrijf bouwt woningen in een halfuur (!)

Warsco, een Genks bouwbedrijf, start vandaag met de verkoop van ‘Cocons by Warsco’, dit zijn Bijna Energie Neutrale woningen (BEN) van een kleine 50 m² die in 30 minuten kunnen geplaatst worden. De kostprijs is net geen 100.000 euro.

In de bouwsector zien we een al een tijdje de opkomst van snel geplaatste containerwoningen. In het buitenland zijn er zelfs experimenten waarbij woningen en bedrijfsgebouwen geplaatst worden met 3D-printers. Ook het Belgische bedrijf Warsco mengt zich nu in die markt en zet vooral in op ecologische en razendsnel geplaatste huizen.

“Onze nieuwe Cocon-woningen zijn al goedgekeurd zijn voor de EPB-normen die pas binnen anderhalf jaar in voege gaan,” vertelt Anneleen Van Bosch, de CEO van Warsco. Deze EPB-normen zijn regels rond de energieprestaties waaraan elk gebouw binnen een bepaalde categorie aan moet voldoen. Bij de nieuwe Cocon-woningen worden de fossiele brandstoffen dan ook vervangen door warmtepompen en zonnepanelen. Doordat Warsco alles in-house produceert, kan het bedrijf die ecologische woningen ook tegen een mooie prijs verkopen. 

Design

Het exterieur design van de Cocon-huizen is ontworpen door de Belgische ontwerper Roel Vandebeek. “De ontwerper heeft het design aangepast aan onze eigen plooimachines. We waren niet geïnteresseerd om een chique buitenkant te hebben, die we ergens anders moesten inkopen. Alle huizen worden dan ook op maat gemaakt, op vraag van de koper”, benadrukt Van Bosch.

Met deze woningen richt Wasco zich vooral op jongeren die een huis zoeken, maar nog niet perse plaats willen voorzien voor kinderen. Als er later dan toch gezinsuitbreiding is, kan de woning uitgebreid worden met een nieuw deel. Elk huis is dan ook uitgerust met een deur die aan een nieuwe constructie kan verbonden worden.

Daarnaast mikt het bedrijf ook op ouderen, want de Cocons kunnen ook perfect als kangoeroewoning gebruikt worden. “Omdat de woningen compact zijn, hebben we niet veel bouwgrond nodig. Zo bieden we antwoord op het maatschappelijk probleem van de schaarse bouwgronden”, besluit CEO Anneleen Van Bosch.