Ancienne Belgique blaast 40 kaarsjes uit

Van Red Hot Chili Peppers, Oasis en Nick Cave tot Belgische toppers zoals Deus, Channel Zero en Arsenal: 40 jaar nadat de AB een Vlaams cultuurhuis werd, mogen de bezoekers nog altijd een gevarieerd programma verwachten.

De concertzaal in de Brusselse Anspachlaan bestaat al langer dan 40 jaar. Voor 1979 was de AB Belgische eigendom. In 1931 kwam het gebouw in handen van de 22-jarige George Mathonet. Hij toverde het gebouw om tot een ware vermaakzaal. Niet alleen muzikale acts passeerden de revue, maar ook illusionisten, acrobaten, imitators en komieken. De sterren van toen zorgden voor een massale volksopkomst, zoals Charles Aznavour, Edith Piaf, Adamo en Bobbejaan Schoepen. Later kwam Paul Ambach op de voorgrond. Hij zorgde voor de nieuwe wind in het programmatiebeleid. Het ruigere werk van Frank Zappa tot de vernieuwende elektronische muziek van Kraftwerk zetten vanaf dan de toon.

Tegenwoordig is de variatie nog altijd duidelijk merkbaar en er is ook ruimte voor jong Belgisch talent. De psychedelische rockband SONS speelde er ook al. Robin Borghgraef, de zanger van SONS, zegt dat het een indrukwekkende ervaring was en een jeugddroom. Hij had nooit gedacht dat hij daar zelf zou staan en toen hij in de backstage zag dat er foto’s hingen van legendarische bands, was hij nog meer onder de indruk. “Voor ik begon met SONS zag ik er onder andere The Libertines, Allah-las en DEUS. Het is een zeer goede zaal qua akoestiek en de organisatie is professioneel”.

Om het 40e muzikale seizoen af te trappen organiseerde de Ancienne Belgique afgelopen weekend een feestweekend. Zaterdag kwamen de heren van 2manydjs en Nosedrip de boel op stelten zetten. Zondag stonden Global street sounds feat, La yegros, Daniel Dzidzonu, Susobrino en Nuri op het programma. Hopelijk zal de legendarische zaal nog lang bestaan en komen er nog veel originele acts langs op het podium.