Een steenoven gevuld met pizza’s. - © Pixabay

“Chi vuole una pizza?”

De vraag “Wie wil er een pizza?” komt geregeld op bij de meeste Belgen. Vervolgens is er de keuze: een echte, smakelijke pizza bij kaarslicht in een typisch Italiaans restaurant of een ‘pizza’ vóór het uitgaan in een Pizza Hut? Het gerecht is ongetwijfeld populair in onze eetcultuur. Waar komt die geliefde pizza oorspronkelijk vandaan en hoe is het hier terechtgekomen?

Dat de pizza oorspronkelijk uit Italië komt, is geen raadsel meer. Al in de Oudheid werd plat deeg met beleg gebakken op het vuur of in geïmproviseerde ovens. Toen bestond het gerecht uit platte broden bedekt met o.a. kruiden en olijfolie.

Gedurende de middeleeuwen aten de armen en de boeren in de Italiaanse regio Campanië, meer specifiek rond de Zuid-Italiaanse stad Napels, iets wat ze picea (de Romeinse term voor het zwart worden van het brood in de oven) noemden. Het was een goedkoop gerecht, omdat het deeg toen belegd was met olijfolie, kaas, kruiden, uien, olijven en spek. Later volgden tomaten door invoer vanuit Zuid-Amerika.

Pizzaioli en pizzeria

In de 17e eeuw ontdekten meer en meer mensen in Napels de pizza. Omdat niet iedereen toen een oven had, ontstonden de pizzaioli, Italiaans voor ‘pizzabakkers’. Die splitsten zich later af van de gewone bakkers. Niet alleen waren toeristen vol lof over de pizza, later ook hogere sociale klassen. De eerste plek waar je een pizza kon eten, ook wel een pizzeria genoemd, was Port Alba in Napels. Dat unieke restaurant opende zijn deuren in 1830 en nog geen tweehonderd jaar later zou dat concept iets zijn wat je in bijna elke Belgische gemeente vindt.

Tijdens de Italiaanse emigratiegolf (het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20ste eeuw) waren Italiaanse gezinnen op zoek naar een manier om meer geld te verdienen. Daarom zochten ze hun toevlucht in landen zoals België, Frankrijk en zelfs de Verenigde Staten. Ook daar deed de pizza zijn intrede doordat de Italiaanse arbeiders de Italiaanse cultuur met zich meebrachten. Vandaag zien we daarvan duidelijk het resultaat. “Buon appetito!”Weetjes

– De Pizza Margherita ontstond in 1889 toen Koning Umberto I en zijn vrouw Margherita een bestelling aan huis vroegen aan de Napolitaanse pizzabakker Raffaele Esposito. De pizzaioli maakte drie pizza’s, waaronder een Pizza Margherita ter ere van de koningin. Tomaten, mozzarellakaas en basilicum waren de ingrediënten en vormden samen de kleuren van de Italiaanse vlag. Deze pizza is nog steeds de bekendste en meest bestelde in pizzeria’s.

– Door de Italiaanse emigratiegolf werd pizza in de jaren 50 populair in de Verenigde Staten. In 1958 hadden twee studenten het idee om een pizzarestaurant op te richten. Niet veel later volgde de opening van de eerste Pizza Hut. De fastfoodketen bezit ondertussen ongeveer 34.000 vestigingen en heeft ruim 300.000 mensen in dienst.