Ichiro Abe zorgde voor een revolutie in het Belgische judo Foto: wikimedia Commons

Japanners zorgden voor Belgisch judosucces

Dirk Van Tichelt is de laatste Belg die een Olympische medaille haalde in het judo. Van Tichelt haalde drie jaar geleden brons in Rio, een van de twaalf medailles die ons land heeft verzameld in deze discipline. Een fantastische prestatie in een sport die enkele duizenden kilometers hiervandaan werd uitgevonden. Hoe komt een sport uit Japan hier terecht en waarom is judo zo populair?

Judo werd oorspronkelijk uitgevonden in Japan door Jigoro Kano in 1882. Hij bedacht deze sport omdat hij ontevreden was over de gevaarlijke technieken die gebruikt werden bij de gevechtsport jiujitsu. Hij wilde een aantal technieken veranderen zodat je een tegenstander kon uitschakelen zonder hem of haar te verwonden. In Japan werd het een groot succes. Zo groot dat sommige Belgen in de leer gingen bij Japanse judoka’s en de sport ook in ons land introduceerden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in België voor de eerste keer judowedstrijden georganiseerd. Vijf jaar later werden de eerste judoclubs opgericht.

Intrede Ichiro Abe

In 1949 werd de eerste Belgische Judofederatie opgericht met als technisch directeur Jean De Herdt. Na enkele jaren werd hij vervangen door de Japanner Ichiro Abe. Hij werd in 1952 door de Kodokan naar België gestuurd. De Kodokan was de plaats in Japan waar de meeste zelfverdedigingssporten werden aangeleerd. Dankzij Abe leerden de Belgen judo op een heel andere manier kennen; hij leerde hen om bewegingen sneller en nauwkeuriger uit te voeren. Kort na de aankomst van Abe kwam een andere Japanner naar ons land: Tokyo Hirano. Hij werd technisch-directeur van de Belgische Amateur Judo Associatie (BELAJA). Dit duo zorgde voor een zware revolutie in het Belgische judo. Alles werd professioneler, er werd meer getraind, topjudoka’s werden klaargestoomd,… Het judo in ons land veranderde op korte tijd heel snel.

Steeds populairder bij jongeren

Vandaag is de sport steeds populairder aan het worden bij jongeren. De afgelopen jaren hebben zich een aantal opkomende talenten gemeld in het judo. Een daarvan is Berne De Donder. Berne is 19 en werd vorig jaar Belgisch kampioen judo bij de junioren in de gewichtsklasse -73 kg. “Toen ik een paar jaar geleden zei dat ik aan judo wou doen, wisten mijn familie en vrienden niet wat te denken.” “Is dat niet gevaarlijk?”, vroegen ze. Volgens Berne niet. “In het begin leer je meteen hoe je moet vallen en hoe je blessures moet vermijden. Nu mijn familie de sport heeft leren kennen, zijn ze enorm enthousiast en volgen ze het meer dan vroeger,” glundert Berne. Volgende zomer gaat hij zelf op trainingskamp naar Japan. Het land dat onrechtstreeks zorgde voor al die Belgische successen in het judo.