Wat als studenten een wagen mogen ontwerpen?

Aan het einde van een opleiding moeten studenten naast hun examens ook een eindwerk afleveren . Aan de Skoda School in het Tsjechische Mladá Boleslav  krijgen ze wel een erg speciaal eindproject. De studenten van de beroepschool die opgericht is door het automerk Skoda krijgen carte blanche om een nieuwe wagen te ontwikkelen. Ze bewezen voor het zesde jaar op rij dat je ook als student al heel wat in je mars kan hebben.

Binnen dit project krijgen de jongeren een unieke kans om de vaardigheden die ze aanleerden in de praktijk te brengen. Ze krijgen daarvoor ook begeleiding van verschillende Skoda-experts en kunnen zo ervaring opdoen bij de toppers van het werkveld. Niet alleen de studenten hebben baat bij dit project. Skoda hecht veel belang aan de feedback en de ideeën die de jonge ontwikkelaars naar voor brengen. Bovendien krijgen ze aan het einde van het project een bewijs dat de studenten over de nodige vaardigheden beslissen om aan de slag te kunnen gaan binnen het merk.

2.000 uur werk gespreid over 8 maanden leverden een resultaat op dat zeker geslaagd is. Van het basismodel dat ze ter beschikking kregen, een Skoda Kodiaq SUV, maakten ze een ruige pick-up truck. De studenten doopten de wagen de ‘Mountiaq’, die een speciaal ontwikkelde kleur kreeg voor dit project. De wagen ziet er op en top professioneel uit, maar toch mocht het hier en daar wat creatiever zijn. Bewijs daarvan is een subwoofer met een versterker van 2.000 watt. Die tovert de wagen om tot een rijdende discotheek. Helaas voor wie nu al weg is van de bolide, de Mountiaq zal een conceptmodel blijven en dus niet op de markt verschijnen.

In totaal werkten 35 leerlingen, waaronder zes vrouwen, aan de Mountiaq. Hoe de eindresultaat tot stand kwam, kan je in het volgende filmpje ontdekken!