groenten en fruit

Eten om minder te vergeten

De perfecte blokpauze bestaat uit eten. Daar bestaat geen twijfel over. Maar wat er ook goed is om de aandacht even af te leiden van die boeken, dat is je maaltijd zelf klaarmaken. Al te vaak willen wij, studenten, snel ons middag- en avondmaal klaar hebben om toch maar niet te veel tijd te verliezen. Het gevolg is dat er dan een kant-en-klare pizza in de oven beland, dat er frieten in de friteuse gegooid worden, dat er aan huis besteld wordt, enz. Heb je al eens gedacht dat koken de ideale pauze kan zijn? Dat hoeft daarom niet lang te duren. De hoofdingrediënten van onderstaande gerechten optimaliseren je concentratie en de gerechtjes zelf zijn in een wip klaar.

Ontbijt: havermoutpap met banaan en… chocolade!

Laat die boterhammen met choco of confituur links liggen ’s ochtends. Havermout vult en samen met de banaan en chocolade heb je ook een lekker zoete toets. Banaan, zwarte chocolade, walnoten en havermout zijn vier ingrediënten die de concentratie boosten, maar je kan je havermoutpap maken op elke manier die je maar wil. Zo zijn bessen ook erg populair of appeltjes met kaneel.

Ingrediënten

Havermoutvlokken: een half tot heel kopje afhankelijk van wat je op krijgt

Rijpe banaan: half tot heel

Zwarte chocolade: naar smaak

Plantaardige of gewone melk

Zo maak je het klaar

Doe de havermout in een pannetje en giet de melk erbij tot de havermout onder staat. Steek het vuur aan en roer. Je zal zien dat het papje steviger wordt, voeg melk toe tot het de consistentie heeft die je zelf wil. Sommige mensen hebben het graag vast, andere liever wat lopender.

Terwijl je havermout staat te pruttelen, doe je er de schijfjes banaan bij. Op die manier kan de smaak in je havermout dringen. Doe er meteen ook de chocolade bij. Het makkelijkste is om die in stukjes te breken. Zo smelt ze sneller. Ondertussen is het wel belangrijk om goed te blijven roeren, anders riskeer je dat de havermout aan je pan blijft kleven. Als de melk begint te pruttelen, is je ontbijt klaar. Als topping kan je wat walnoten gebruiken bij de havermoutpap. Binnen de vijf minuten is dit ontbijt gefikst en het houdt je vol tot de middag.

Niet iedereen houdt van pure chocolade, maar het is wel by far de gezondste

Middagmaal: avocadotoast met ei en tomaat

Avocado, you love it or you hate it. Feit is wel dat de vrucht bijzonder populair is én bevorderend is voor de concentratie. Net zoals ei eigenlijk. Deze toast heeft dan ook alles wat je nodig hebt tijdens het studeren en is makkelijk klaar te maken.  

Ingrediënten

Avocado: 0,5 per toast

1 ei per toast

Bruin of volkoren brood

Tomaten in schijfjes gesneden

Basilicum

Peper en zout

Zo maak je het klaar

Snijd de tomaat in schijfjes. Die maak je zo dik als je zelf wilt. Rooster ondertussen je brood zodat het krokant wordt. Let op, je wilt geen beschuiten, dus toast het niet té veel. Terwijl het brood in de broodrooster zit, kan je de avocado’s openmaken. Dit doe je door je mes in de top te zetten en het over de lengte rond te draaien. Daarna neem je beiden helften beet, draai je ze in de tegengestelde richting en zo maak je hem open. Om de pit te verwijderen kan je een beetje prutsen met een lepel, of met een keukenmes erin hakken, draaien en eruit trekken. Let hier wel mee op. Een middagje op de spoedafdeling van het ziekenhuis is niet zo bevorderlijk voor het studeren.

Eenmaal je avocado’s open zijn, snijd je ze in schijfjes. Dat doe je door opnieuw in de lengte te snijden. Met een lepel kan je de schijfjes er gemakkelijk uitlepelen.

Ondertussen is het brood geroosterd. Leg de sneetjes op een bordje en lepel een halve avocado op je brood. Met een vork kan je deze pletten zodat je een soort spread krijgt. Je hebt een halve avocado nodig per sneetje brood.

Als topping gebruik je de eieren en de tomaat. Van de eieren maak je spiegeleieren. Je doet een beetje boter of olie in een pan, doet je ei erbij en laat het bakken tot het klaar is. Per toast heb je 1 ei nodig. Je spiegelei leg je op de tomaten. De tomatenschijfjes leg je op de avocado. Als afwerking kruid je het geheel met peper en zout. Je kan ook basilicum snijden en dat erop doen. Klaar is kees!

zo ziet een spiegelei eruit als het klaar is

Tussendoor: blauwebessensmoothie

Als tussendoortje is er niets zo lekker als een smoothie. Ook dit is in enkele luttele minuten klaar en je kan er zelfs wat te veel maken om later nog eens van te genieten. Deze smoothie zit dan ook nog eens vol met blauwe bessen en die staan erom bekend een van de gezondste fruitsoorten te zijn.

Tip: je kan de ingrediënten van de smoothie van tevoren samenstellen en dan in een doosje in je diepvries steken. Zo hoef je bij een hongertje enkel je fruit te laten ontdooien en in de blender te doen.

Ingrediënten

Anderhalf handjevol Blauwe bessen

1 banaan

amandelmelk

Zo maak je het klaar

Snijd de banaan in stukken en doe alle ingrediënten in de blender. Voeg zoveel melk toe als je zelf wil. Sommige mensen hebben hun smoothie graag wat vaster, anderen dan weer wat vloeiender. Blend tot alle brokjes weg zijn en tada! Daar is je smoothie.

Weetje: blauwe bessen bevatten super veel antioxidanten. Die stoffen zorgen voor een betere gezondheid en zijn goed voor de hart- en bloedvaten, spijsvertering, sterkere botten enz. Je kan ze overigens gebruiken als topping voor wafels, pannenkoeken, taart, in je smoothie, in je havermoutpap enz.

Avondmaal: pasta met kip-curry en rode paprika

Wat is er beter dan pasta? “Niets”, aldus heel erg veel studenten. Deze kipcurry is niet alleen snel klaar, maar ook nog eens verrassend lekker.

Ingrediënten

pasta voor 1 persoon

1 kipfilet

1 blik kokosmelk

1 rode paprika

1 teentje knoflook

Een half uitje

Kerriepoeder

Zo maak je het klaar

Zet je water op het vuur voor de pasta en kook de pasta. Ondertussen snijd je de kip en de paprika in blokjes. De knoflook plet je en snijd je in hele kleine stukjes. Ook de ui snijd je in kleine blokjes. Kruid de kip met wat peper en zout. Verhit wat olie of boter in een pan en er eerst de knoflook en de ui erin. Roer wat zodat er niets verbrand. Als de uit een beetje bruin begint te worden, doe je de paprika en de kip erbij. Roer af en toe zodat niets aan je pan blijft kleven en alle kipstukjes gebakken zijn. Bak tot de binnenkant van de kip niet meer roze is.

Voor de saus doe je in een steelpannetje de kokosmelk (eerst goed schudden met het blik). Bij de kokosmelk doe je het kerriepoeder. Je kan zelf beslissen hoeveel poeder je erin wilt. Hoe meer, hoe pikanter je saus. Blijf goed roeren. Als de saus begint te pruttelen, is het klaar.

Als de pasta klaar is, giet je deze af. Als het water uit de pot is, doe je de kipmengeling en de saus erbij. Voeg naar eigen smaak saus toe. Eens goed mengen en klaar is je avondmaal. Je familie doet de afwas wel, want jij moet namelijk studeren!