Dunya Narli: ‘’Dansen heeft mij door alles heen gesleurd.”

Dunya Narli (23) danst momenteel voor de Spaanse theatergroep ‘Roberto Olivan Performing Arts’ (R.O.P.A.). Haar droom is om ooit een eigen dansschool te hebben: ‘’In de nabije toekomst ga ik mijn kennis doorgeven’’, zegt Dunya.

Dunya Narli, een meisje met Turkse roots, wacht mij op aan de deur en begeleidt mij naar de vierde verdieping, nadat ik minstens 200 treden omhoog had afgelegd. Exotische, moderne muziek verwelkomt mij in een verlaten pand in Brussel-centrum. Zenuwen ten top. Je spreekt niet iedere dag af met een internationale topdanseres. Eens aangekomen in Dunya’s persoonlijke zaal, begroeten twee Spanjaarden me. Het is een wereld waarin ik nog nooit was geweest. Dunya stelt me trots haar eigen ruimte voor: ‘’Nu ik momenteel in Brussel verblijf, ben ik hier 7/7 te vinden. Deze zaal straalt iets authentiek uit.’’ Al snel is het duidelijk dat dansen haar leven is. Alvorens we beginnen aan het gesprek, zet ze zich al in een danshouding die ik niet kan aannemen.

Ver van huis

Dunya Narli is danseres bij een internationaal dansgezelschap. Het is normaal dat je vaak van huis weg bent, maar hier heeft Dunya geen last van. Al op haar zevende begon ze met ballet. Op haar twaalfde volgde ze een professionele dansopleiding in Antwerpen: “Ik woonde in Oostende, tot ik na de lagere school besloot om naar het Kunsthumaniora Hedendaagse Dans in Antwerpen te gaan studeren. Het logische gevolg was dat ik op internaat moest gaan.’’ Dunya stond dus al zeer vroeg op eigen benen. Ze zag haar ouders enkel in het weekend.

Dunya Narli haar ouders dachten dat ze na haar studies vaker thuis ging zijn, maar ze hadden het mis. Dunya’s leven was nog maar net begonnen. Na het secundair stelde ze vast dat dansen alles was in haar leven. Oostenrijk was haar volgende bestemming. Daar bracht ze haar opleiding door in de Salzburg Experimental Academy of Dance (SEAD). Ze zag haar vrienden en familie enkel nog tijdens schoolvakanties. In Oostenrijk beleefde Dunya een van haar mooiste momenten uit haar leven: ‘’Alles viel daar op zijn plaats. De mensen die ik daar leerde kennen waren geweldig. Ik voelde mij daar echt thuis. De natuur was adembenemend’’, zegt Dunya vol bewondering. Een waaier aan herinneringen en ervaringen, zullen haar altijd bijblijven. ‘’Daar ben ik echt  beginnen beseffen wat ik wil in mijn leven.’’

Dunya Narli’s avontuur in Oostenrijk bracht verandering in haar leven. Ze ging als 21-jarige danseres in Brussel wonen. Ze ziet haar vrienden en familie nu veel meer: ‘’Ik ben blij dat ik terug meer contact heb met de mensen die ik lief heb, maar ik ben het wel gewoon om mensen achter te laten voor een lange tijd.’’ Haar studies zaten er op, dus het was tijd om een job te zoeken. Dat bleek geen makkelijke klus: ‘’Om aan een job te geraken moest ik auditie doen. Dat deed ik bij een Spaans dansgezelschap in Zaragoza. De directeur van de school in Oostenrijk kende de Spaanse choreograaf, die mij dan achteraf contacteerde. Ik dacht dat ik geen goede auditie had gedaan, maar alles kan dus heel onverwacht uitdraaien.’’ Nu maakt ze nog altijd deel uit van de grootschalige voorstelling ‘Cuculand Souvenir’. Ze toert doorheen Spanje, Duitsland en Griekenland.

“Ik was erg onzeker”

Dunya demonstreert een moderne dans in haar gehuurde studio. (foto: Brent Jolie)

Dunya Narli combineert vandaag nog altijd haar danscarrière met een andere job. In de danswereld is er bijzonder veel onzekerheid: ‘’Dansen is een zeer onstabiele job. Op sommige momenten zaten maanden vol met optredens, waar ik dan geld verdiende per optreden.’’ Op andere maanden had Dunya vooral repetities, waar ze geen geld voor kreeg. Ze werkte in een hotel om de huur van haar appartement te betalen. De momenten waar het financieel moeilijker ging, kon ze zich vooral optrekken aan het dansen. Het was een manier om alle problemen te vergeten: ‘’Als ik mij slecht voel, ga ik naar mijn studio en dans ik. Alle zorgen verdwijnen en mijn hoofd laat alles los voor even. Dansen heeft mij door alles heen gesleurd.’’

Toekomstplannen

Dunya Narli is momenteel 23 jaar oud. In de nabije toekomst wil ze graag haar eigen dansschool leiden: ‘’Ik wil eerst zelf nog heel lang performen en op een podium staan. Uiteindelijk wil ik mijn kennis doorgeven aan kinderen. Dat is echt mijn grootste droom. Als ik moet kiezen tussen les geven en zelf optreden, wil ik de eerstkomende jaren sowieso nog optreden. Als het financieel moeilijker wordt, kan lesgeven een prioriteit worden. ’’

Dunya Narli kijkt positief naar het verleden en de toekomst. Ze wil vooral blijven doen waar ze nu mee bezig is: ‘’Ik heb het vaak moeilijk gehad, omdat ik vaak alleen was. Het is nooit gemakkelijk om op je eentje een carrière te maken. Maar nu ben ik aan het alleen zijn gewend. Ik heb keuzes gemaakt voor een reden. Ik zou veel ongelukkiger zijn geweest met mijn leven indien ik niet zou doen wat ik nu doe’’, besluit de optimistische danseres. Met opgeheven hoofd verlaat ik haar artiestenplek. Een mooi en inspirerend verhaal zal mij bijblijven. Ik onthoud vooral Dunya’s woorden waarmee ze het gesprek eindigde: ‘’Als je je dromen najaagt, kan je bereiken wat je écht wil.’’ Mijn wereld ging voor een stukje meer open. Ik leerde een totaal andere wereld kennen dan ik gewoon ben. Ik ben overtuigd dat ik ooit nog contact met haar zal opnemen en een bezoek aan haar optreden staat zeker op mijn ‘to-do list’.