“Hier bestaat het publiek uitsluitend uit liefhebbers van techno”, aldus Dries Polfliet. Foto: Sebastian Van Berkel

Techno lokt de jeugd naar Kompass Klub

Jongeren trekken massaal naar verlaten loods in Gent

Kompass Klub is op de Red Bull Elektropedia Awards verkozen tot de beste club van België. De Gentse nachtclub timmert sinds de opening in 2016 aan de weg naar boven en nu is het verlaten fabrieksgebouw dus de nummer één van België. Ook bij de jeugd wint Kompass aan populariteit. Maar waarom trekken steeds meer jongeren naar de Ottergemsesteenweg Zuid?

Een echte verrassing is het niet: Kompass was vorig jaar al lands tweede beste club. Het afgelopen jaar leverden de organisatoren bijkomende inspanningen, met deze award als resultaat. Kompass Klub is een echte trekpleister voor jongvolwassenen. Een belangrijke factor voor de populariteit van Kompass is de alternatieve sfeer. Het is een pand midden in een industriezone, weg van alle drukte in het centrum van Gent. Bovendien wordt er geen commerciële muziek gedraaid: techno en house leiden de dans.

Dat is het grote verschil met bijvoorbeeld de Overpoortstraat, de bij studenten welbekende uitgaansbuurt in Gent. “Ons doel met de oprichting van Kompass was iets unieks creëren in Gent, totaal iets anders zijn dan een plek waar er dertien van in een dozijn bestaan. We wilden een platform bieden voor alternatieve, elektronische muziek, geen commerciële muziek”, vertelt zaakvoerder Jens Grieten, ook wel bekend als Kompass resident dj Massimo Memphisto. “Dat is volgens mij meteen de belangrijkste reden waarom we zo veel jongeren aantrekken: het is hier niet zoals overal. De artiesten die hier komen draaien vinden ze niet in de Overpoort. Misschien met als uitzondering Decadance, maar die is nu dicht.”

Gevoel van vrijheid

De technoscene is sinds enkele jaren weer aan een opmars bezig in de muziekwereld. Na de jaren ’90 en de eerste jaren na de eeuwwisseling was het even moeilijk, maar nu is techno weer helemaal in. “Zo gaat het met een nichegenre als techno: er zullen altijd periodes zijn dat het even wat minder hip is, al zullen de echte liefhebbers altijd blijven. Nu is techno weer alomtegenwoordig bij de jeugd, met dank ook aan succesvolle Belgische dj’s als Charlotte De Witte en Amelie Lens. Het trekt altijd meer mensen aan als een Belg wereldtop is in iets”, aldus Grieten.

“Hier draait het niet om wie de mooiste schoenen draagt. Die zijn trouwens toch al vuil na tien minuten” Dries Polfliet (21)

Een andere reden voor het succes van Kompass bij de jeugd is het gevoel van vrijheid dat er heerst. “Ik amuseer me hier altijd rot omdat niemand belang hecht aan hoe je gekleed bent of hoe je je gedraagt”, zegt vaste bezoeker Dries Polfliet (21). “Dat komt ook door de muziek: hier bestaat het publiek uitsluitend uit liefhebbers van techno, dat is de enige reden dat ze hier zijn. Hier draait het niet om wie de mooiste schoenen draagt. Die zijn trouwens toch al vuil na tien minuten. Dat vind ik ook het grote verschil met cafés of clubs die in het centrum van een stad liggen. Daar heerst toch meer haantjesgedrag, wat ook tot ruzies leidt. Dat zie je hier zelden of nooit.”

Op de vraag of Kompass voor iedereen een vaste uitgaansgelegenheid kan zijn, antwoordt Dries wel duidelijk. “Neen, je moet er echt wel voor zijn. Als je niet van elektronische muziek houdt, zul je hier niet snel komen. Dat is voor mij ook de grootste charme.” Het is algemeen geweten dat techno populairder is bij mannen dan bij vrouwen. Dit is ook merkbaar in Kompass. “Het concept is niet voor iedere vrouw geschikt: zoals ik al zei, zijn kledij en het uiterlijk hier van geen enkel belang. Dat is bij de meeste meisjes toch wel even anders, al wil ik zeker niet iedereen over dezelfde kam scheren. Hier komen echt wel meisjes die zich hier erg vermaken. Dat zal ook wel verbeteren met de jaren volgens mij.”

Unieke infrastructuur

Kompass is gelegen in het industrieterrein aan de Ottergemsesteenweg Zuid, in een verlaten fabrieksgebouw waar vroeger oud ijzer verwerkt werd. Hierdoor heeft het een heel ruwe, industriële aanblik. Ook dat spreekt jongeren aan volgens Roel Daelman (20), die hier maandelijks eens binnenwipt. “Het is eens iets anders. Ik krijg er altijd een speciaal gevoel van: eerst wandel je door het donkere, verlaten industriepark. Dan stap je de loods binnen en kom je in een immense, ruige binnenruimte. Dat vind je nergens anders in België. Het is een uniek concept.” Uniek, maar zeker niet evident, aldus Grieten. “Als je nu weet hoe het uitgedraaid is, zou ik het op geen andere plek willen. Maar het was zeker niet gemakkelijk: het gevaar met dit pand is dat het te groot is en daardoor leeg oogt. Daarom hebben we gekozen voor een ruime inkomhal en kleinere kamers waar de muziek in gedraaid wordt.”

Vervaagt het speciale element van Kompass niet als het te populair wordt bij jongeren? “Daar heb ik ook al over nagedacht. Ik kan daar ook geen zinnig antwoord op geven. Met de jaren zal duidelijk worden hoe Kompass evolueert en of de interesse van jongeren mee blijft groeien. Het belangrijkste is dat we momenteel een uniek concept bieden voor de muziekliefhebbende jeugd. Daar moeten we mee verder doen, het zou stom zijn om zaken te veranderen omdat er te veel volk op afkomt.”