Bron : Knack.be

Federale regering valt uit elkaar

Gisteren is het dan toch gebeurd: de federale regering is gevallen. N-VA  zette tien dagen geleden een punt achter de regering na de discussie over het migratiepact. Premier Michel vocht daarna voor het behoud van zijn minderheidsregering, maar dat is hem dus niet gelukt. Hij diende zijn ontslag in bij de koning, kort nadat de socialisten en de groenen een motie van wantrouwen hadden aangekondigd. De koning houdt het ontslag in beraad en gaat vandaag in gesprek met de partijvoorzitters.

“Het migratiepact is de aanleiding geweest voor deze crisis”, dat zegt Melissa Depraetere, parlementair medewerker voor sp.a. “Het zijn uiteindelijk de partijen van de regering zelf die ervoor gezorgd hebben dat er chaos kwam. Ze hebben ruzie gemaakt over een pact waar ze het de voorbije twee jaar wel over eens waren. Voor ons lijkt het absurd om dan opeens een crisis te voeren terwijl er heel wat thema’s zoals armoede veel belangrijker zijn en hoger op de agenda zouden moeten staan.”

Het migratiepact was een breekpunt voor N-VA. De partij stapte uit de Zweedse coalitie, maar minister-president Geert Bourgeois benadrukt dat ze ook heel wat heeft bereikt tijdens haar regeringsdeelname. “Deze regering is erin geslaagd om alle beslissingen te nemen die moesten genomen worden. Dossiers werden niet uitgesteld en knopen werden doorgehakt. Tot nu toe is de crisis die in de  federale regering heerst,  niet binnengeslopen in de Vlaamse regering en ik wens dat ook zo te houden.” 

Ook Felix De Clerck van CD&V betreurt de val van de regering. Hij hoopt vooral dat dit niet zal zorgen voor vervroegde verkiezingen. ”Er zijn hier geen winnaars, enkel verliezers. Dus ik vind het heel jammer dat het zover is moeten komen. Het is nu koffiedik kijken wat er in de toekomst zal gebeuren. Ik hoop dat we niet onmiddellijk opnieuw naar verkiezingen gaan.”

De bal ligt nu in het kamp van koning Filip. Hij moet na zijn gesprekken met de partijvoorzitters kiezen of hij het ontslag van de regering weigert of aanvaardt.