Laatste gemeenteraad voor Geert Bourgeois (N-VA) in Izegem

Gisterenavond heeft Vlaams Minister-President Geert Bourgeois na 42 jaar afscheid genomen van de gemeenteraad in de West-Vlaamse gemeente Izegem. “Ik voelde dat het moeilijk werd om voldoende aanwezig te zijn in Izegem”, haalt Bourgeois aan als reden om te stoppen.

Geert Bourgeois begon 42 jaar geleden aan zijn politieke carrière in Izegem als lijsttrekker van de toenmalige Volksunie. Hij werkte zich snel op tot schepen van Openbare Werken en Milieu. Ondanks zijn functie als Vlaams Minister-President was Bourgeois de voorbije jaren voorzitter van de gemeenteraad. “Je mag het belang van Geert Bourgeois voor de Izegemse politiek niet onderschatten”, vertelt burgemeester Bert Maertens (N-VA).

Tijdens zijn jarenlange aanwezigheid heeft Bourgeois de gemeenteraad zien evolueren. “De gemeenteraad in Izegem kende vroeger minder grote debatten, minder sterke oppositie. Toen had ik veel dossierkennis en zo kon ik een paar stevige dossiers laten vernietigen, omdat ze onwettig waren. Vandaar mijn oproep om een sterke oppositie te hebben. Zonder een sterke oppositie, is er geen sterke meerderheid.”

Dries Dehaudt (CD&V) volgt de Vlaams Minister-President op als voorzitter van de gemeenteraad. Burgemeester Maertens van N-VA verduidelijkt de keuze voor Dehaudt. “In het nieuw bestuursakkoord hebben wij een overeenstemming bereikt met CD&V om het voorzitterschap van de gemeenteraad aan hen over te dragen. Ze hebben verrassend gekozen voor een jong en nieuwbakken gemeenteraadslid, maar ik ben ervan overtuigd dat Dries dat goed zal doen.”

Los van zijn afscheid in de lokale politiek, is het onduidelijk wat Bourgeois na de verkiezingen in mei gaat doen. “Dat is de vraag van 1 miljoen. Ik ga daar nu niet op antwoorden, maar u zal dat ten gepaste tijden vernemen”, lacht Bourgeois.