Honderd dagen tot Brexit: no-deal wenkt

Nog exact honderd dagen scheiden het Verenigd koninkrijk van de Brexit. Op 29 maart moeten de Britten definitief uit de Europese unie stappen, met of zonder akkoord. De kans dat een consensus er effectief komt, slinkt iedere dag. Daarom nemen de Britten nu al maatregelen tegen een Brexit zonder akkoord.

Zoals de kaarten nu liggen, is de kans op een Brexit zonder akkoord zeer reëel. Het Brexitakkoord dat premier Theresa May sloot met de Europese Unie werd slecht onthaald in het Britse Lagerhuis, maar houdt voorlopig voet bij stuk. Ook de tegenstanders uit de conservatieve partij willen van geen wijken weten. Een politieke impasse dringt zich steeds meer op.

May heeft nog tot 14 januari om het merendeel van het parlement te overtuigen. Ondertussen besliste de Britse regering om voorbereidingen te treffen als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat zonder akkoord. De regering zal onder andere zorgen voor financiële steun (twee miljard Euro) aan ministeries, de douanediensten uitbreiden en betere grensbewaking organiseren. De Britse bedrijven krijgen ook een noodplan met instructies als het tot een ‘no-deal’ komt.

rampscenario vermijden

De gevolgen van die ‘no-deal’ zijn niet te onderschatten. De Britse centrale bank vreest voor een rampscenario waarin de pond keldert en de werkloosheid ongezien groeit. Daarnaast bestaat de kans dat de telefoon- en bankkosten stijgen, de zorgsector met medicijntekorten zal kampen het luchtverkeer onberekenbaar zal worden.

Ook voor de Europese Unie is een ‘no-deal’ geen goed nieuws. Als het zover komt, zullen de Britten namelijk niet meer bijdragen aan de Europese schatkist, die instaat voor de begroting. Daardoor zullen alle lidstaten extra moeten betalen. Het is te hopen dat Theresa May alsnog kan slagen in wat minder en minder mensen verwachten, een Brexit deal voor 29 maart.