(c) Yvonne Kuiken

’t Fort, twee weken later. Hoe bevalt werken in een gerenoveerde school?

Bijna twee weken geleden werd het gerenoveerde hoofdgebouw van het Guldensporencollege Plein in Kortrijk geopend. Het plein is ook wel bekend als ’t Fort in de volksmond. Nu bijna twee weken later vroegen we het personeel van ’t Fort hoe het bevalt in het historische pand. 

(c) Yvonne Kuiken
Vensters in het schoolgebouw

De vensters kregen dubbel glas, het gebouw werd beter geïsoleerd en de school kreeg een nieuw likje verf. De restauratie was dringend nodig en duurde twee jaar, maar het resultaat mag er wezen. En het bevalt. “De leraren zijn echt wel trots op het gebouw. Een groot verschil met vroeger is dat de muren felgeel geschilderd waren, maar nu is alles wit. Alles is daardoor zeer helder en we hebben nu veel lichtinval, iets wat aangenaam is tijdens het lesgeven,” zegt Philip Logie, directeur van het Guldensporencollege.

Aangezien het gebouw al bestaat sinds 1841 en het dus een monument is, mocht er niks structureels veranderen aan het gebouw, maar alles werd wel opgeknapt en dat valt op bij het personeel. “Het is net een nieuw gebouw voor ons, dat we moeten ontdekken samen met de leerlingen.  Het biedt zodanig veel mogelijkheden dat het ook leuk en aangenaam vertoeven is,” vindt opvoeder Mario Van Den Heede, opvoeder.

Het gebouw is al sinds 1841 in gebruik als een school, maar vroeger was het een meisjesschool. Vandaag de dag zijn de klassen gemend en is het bestemd voor secundair onderwijs. Verschillende ruimtes kregen een nieuwe functie en worden vandaag de dag gebruikt als leslokalen terwijl dat vroeger anders was. De school bevat bijvoorbeeld een kapel die omgetoverd werd tot een open leercentrum. “Doordat er in de kapel vroeger zoveel kaarsen werden gebrand, was het plafond donkergrijs geworden. We hebben dat hersteld naar het originele lichtblauw,” vertelt Logie. Alles werd ook een stukje moderner. “Alle lokalen werden uitgerust met nieuwe beamers, gloednieuwe borden en er is overal draadloos internet. Het is heel aangenaam om op laptops te werken met zo’n infrastructuur.”

“Als je ziet dat er toch een evolutie gebeurt in het onderwijs met bordboeken, is het een verbetering dat alle lokalen zodanig goed zijn uitgerust voor meer mogelijkheden met computers,” beaamt ook Van Den Heede.

Het gebouw heeft zijn historische karakter behouden, maar kan de toekomst weer aan.