Ontdek jezelf met parkour

Woensdag konden Kortrijkse leerlingen dankzij Moev West-Vlaanderen de sport ‘parkour’ ontdekken. Nimblicity, een organisatie die door middel van deze sport sociale doelen wil verwezenlijken, voert de workshop uit. Wij spraken met oprichter Robbe Colman.

Colman startte acht jaar geleden zelf met parkour, nadat hij op youtube kennismaakte met de sport. “In het begin deed ik gewoon na wat ik op die filmpjes zag, maar eigenlijk was ik toen best gevaarlijk bezig. Gaandeweg leerde ik mensen kennen uit de community die me tips gaven. Zo ontdekte ik dat de sport in de praktijk nogal verschilt van wat je in die filmpjes ziet. Nadat ik me een paar jaar verdiepte in de sport, richtte ik samen met enkele vrijwilligers een club op waar we de basis van parkour aanleerden.  Dat deed ik na mijn studies sociaal werk, en ik besefte al gauw dat je parkour, en ook sport in het algemeen, perfect kunt gebruiken om sociale doelstelling te verwezenlijken. Zo is het idee van Nimblicity ontstaan.

Nimblicity vertrekt vanuit de sporten parkour en freerunning. Het doel van deze sporten is om je op een zo creatief mogelijke manier door de publieke ruimte te begeven. Alles kan, niets moet, zolang het veilig blijft natuurlijk. “Vaak ziet het er spectaculair en gevaarlijk uit, maar eigenlijk is het veel veiliger dan een contactsport. Alles draait om het goed inschatten van  jezelf en de omgeving. Dan beperk je alle risico’s. We zijn tegen roekeloosheid, we besteden in onze sessies ook veel aandacht aan dat aspect.

Als je jezelf voldoende ontdekt hebt, dan kan je beginnen uitbouwen. Stap voor stap naar het maximum van de persoon.

Robbe Colman kwam op het idee van Nimblicity

Sinds augustus staat Nimblicity op poten. Bedrijven of organisaties kunnen Colman en zijn collega’s inhuren om sessies te organiseren, maar het hoofddoel blijft toch het sociale aspect. “We werken hoofdzakelijk samen met kansengroepen, mensen die vervreemd zijn van de samenleving. Door onze sessies proberen we die mensen zowel fysiek als mentaal te versterken”, aldus Colman. De doelstelling van Nimblicity bestaat uit vier pijlers, die elk kenmerkend zijn voor de organisatie.

“Eerst en vooral heb je natuurlijk het fysieke, want het blijft natuurlijk sport. We leren de bewegingen aan en geven de mensen meer controle over hun lichaam. Ten tweede heb je het mentale. Doordat je meer controle krijgt over je lichaam, leer je het ook meer waarderen. We bouwen als het ware aan zelfvertrouwen. Als we hier een oefening aanleren, doen we dat stap voor stap. Een strategie die je perfect kan toepassen in het dagelijkse leven. Hebben leerlingen bijvoorbeeld moeite met hun huiswerk, proberen we ze de reflex aan te leren om dat ook stap voor stap te doen. Even belangrijk in dat mentale aspect is de succeservaring. Vooral op eenmalige sessie proberen we haalbare oefeningen aan te leren, die er wel zeer cool uitzien. Die hoge kans op slagen is een boost voor de eigenwaarde van de mensen.

Onze sociale pijler dient dan weer om mensen terug te verbinden met de buitenwereld.  Bijvoorbeeld bij druggebruikers die aan het afkicken zijn, bieden wij een eerste stap aan om zich weer te integreren in de sociale werkelijkheid. De oefeningen hangen wel sterk af van de doelgroep. Mensen die opnieuw sociaal sterker moeten worden laten we vaak samenwerken, maar we proberen ook een zo persoonlijk mogelijke begeleiding aan te bieden.

De meest unieke pijler is die van de publieke ruimte. Nu gebruiken mensen die vooral om zich te verplaatsen van locatie naar locatie, terwijl de ruimte eigenlijk een doel op zich is. Een straat met een bankje, een speeltuin, alles is goed om creatief bezig te zijn met je lichaam. Mensen moeten opnieuw leren spelen als het ware. Voor kinderen is dat geen problemen, maar volwassen worden vaak raar bekeken als ze al springend door de stad lopen. Wij willen hen dat speelse teruggeven. Het is ok om creatief bezig te zijn met je lichaam, voor iedereen, want een van de grootste charmes van parkour is de toegankelijkheid van de sport. Iedereen kan die op zijn niveau beoefenen, je hebt geen materiaal nodig en je kan het overal doen.”