(c) Pixabay

Zwak gsm-signaal vergroot kans op kanker

De smartphone is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven en dat is niet zonder risico’s. Een studie van het Amerikaanse National Toxicology Program en het Italiaanse Ramazzini Instituut koppelt de blootstelling nu aan de signaalsterkte van de gsm.

Een studie van Amerikaanse National Toxicology Program en het Italiaanse Ramazzini Instituut heeft een rapport gepubliceerd dat de signaalsterkte van de gsm linkt aan een verhoogde kans op kanker. Bij een signaal van minder dan drie streepjes is de blootstelling aan gevaarlijke stralingen hoog. Bij meer dan vier streepjes is er minder straling. Dit betekent dat je als gebruiker je gsm best niet te veel gebruikt wanneer je een slecht bereik hebt of anders gezegd: als je minder dan drie streepjes hebt.

Mobiele telefoons zenden namelijk radiofrequente stralingen uit – ook wel radiogevolgen genoemd –, een vorm van niet-ioniserende stralingen. Dat wil zeggen dat een elektron te weinig energie heeft om van een atoom los te komen. Van wel-ioniserende stralingen, zoals röntgenstralen, is het al langer bekend dat ze het risico op kanker verhogen.

Depositie van straling tien keer hoger bij kinderen

Elektromagnetische stralingen worden al lang gevreesd. In 2011 plaatste het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) gsm-stralingen in de categorie ‘mogelijk kankerverwekkend’. De organisatie riep toen al op om het gsm-gebruik bij kinderen te beperken. Bij kinderen is namelijk de gemiddelde depositie van elektromagnetische straling hoger in de hersenen en tot tien keer hoger in de botten dan bij volwassenen.

Wereldwijd wordt daarom nauwgezet onderzoek gedaan naar de mogelijke gevolgen. Die zijn dan ook niet min: verhoogde kans op hersenkanker en andere tumoren. Daarnaast wordt er ook gesproken over effecten op het leer- en denkvermogen en de slaapkwaliteit. Volgens een studie van de Central European Journal of Urology zou er ook een link zijn tussen de slechte kwaliteit van spermacellen en stralingen. De Amerikaanse Vruchtbaarheidsspecialist Sinem Karipcin benadrukt echter in een Amerikaanse blog dat we ook niet paranoïde mogen worden en er voorlopig nog onvoldoende wetenschappelijk onderzoek is.

We nemen alvast het zekere voor het onzekere en geven alvast enkele tips mee om de blootstelling aan elektromagnetische stralingen zoveel mogelijk te beperken:

  1. Gebruik je gsm niet tegen je hoofd; gebruik een headset.
  2. Hou je gsm op afstand bij het downloaden van grote bestanden of tijdens het streamen.
  3. Draag je gsm niet in je broekzak of bh.
  4. Slaap niet met je gsm naast je bed of hoofd tenzij het toestel op vliegtuigmodus staat.

Belangrijk is ook dat je gsm niet gebruikt wanneer je in een bewegend voertuig zit. Door de beweging moet je gsm constant van netwerk  veranderen wat voor meer stralingen zorgt.

Met deze tips kan je alvast de blootstelling aan gsm-stralingen deels verminderen. Wetenschappers  blijven intussen verder de effecten van gsm-stralingen in kaart brengen. Wereldwijd zijn er meer dan 5 miljard gsm-gebruikers, een aantal dat blijft stijgen. Ook het gsm-gebruik per persoon neemt fors toe.