Margot Declercq en Delphine De Hulsters zijn trots op hun prijs.

Studenten maken WO I bespreekbaar voor kleuters

Delphine De Hulsters en Margot Declerq wonnen zaterdag de KlasCementsprijs voor de beste bachelor- of masterproef uit de lerarenopleiding over een bepaald aspect van de Eerste Wereldoorlog. Zij gingen de moeilijke uitdaging aan om de Groote Oorlog bespreekbaar te maken in de derde kleuterklas.

Met de Scriptieprijs 100 Jaar Groote Oorlog bekroonden Scriptie vzw en het Departement Buitenlandse Zaken van de Vlaamse Overheid tijdens de eeuwherdenking sterke thesissen over de Eerste Wereldoorlog. De deelprijs voor de sterkste WOI-scriptie uit de lerarenopleiding ging naar Delphine De Hulsters en Margot Declerq, die in 2014 als kleuteronderwijzers afstudeerden aan de VIVES Hogeschool in Tielt.

In dat jaar schreven ze ook hun bachelorproef. “Toen was het thema heel actueel en ook kleuters zagen veel beelden op de televisie, maar ze snapten daarvan niet alles”, vertelt Delphine. “Als je van de oorlog niks laat zien aan kinderen, denken ze dat hun fantasie over de oorlog de realiteit is. Wij willen hen net niet onthouden van die informatie, zodat ze een correct beeld van de oorlog krijgen.”

Muzikale oorlog

“We hebben gewerkt met een zesjarige jongen, Rémy, even oud dus als de kleuters”, begint Margot. “Rond hem hebben we verschillende verhalen opgezet over opgroeien in bezet gebied, rond onderwijs, speelgoed, eten en drinken,… Bij elk verhaal hebben we dan muzische activiteiten voorzien en dat hebben we in een spelbord gegoten zodat het interactief is voor de kleuters.”

Het spelbord volgt een klassiek bordspel met vakjes en pionnen. Delphine legt uit waarom het bord toch speciaal is: “Wanneer kleuters op een vakje met een ander kleur terechtkomen, dan weten ze dat er een opdracht aan vasthangt. Als ze die goed uitvoeren, krijgen ze een puzzelstukje en mogen ze dan vooruit op het spelbord. Op het einde moeten ze dan een grote foto van Rémi’s familie vormen.”

Doel van het spel is om kleuters te leren over het dagelijkse leven in de oorlog. “Ze hadden snel door dat niet alles even plezant was. We lieten de kleuters bijvoorbeeld hun eigen speelgoed maken omdat Rémi zelf niet veel speelgoed had. Dan kregen we de reactie dat het veel makkelijker is om speelgoed in de winkel te kopen”, lacht Margot.

Aan de scriptieprijs hangt ook een bedrag van 500 euro vast. Het geld plannen de laureaten toch te gebruiken voor iets dat weinig met de oorlog te maken heeft, zoals een etentje of een uitstap.

Beluister hier het interview.