Maaltijd voor één euro

Het armoederisico in België blijft stijgen waardoor het aantal kwetsbare gezinnen toeneemt. Volgens cijfers uit Statbel was het armoederisico de afgelopen tien jaar nog nooit zo hoog als vandaag. Poverello is een onthaalhuis in Kortrijk waar minderbedeelden en eenzamen elkaar ontmoeten. Elke middag worden hier gezonde maaltijden geserveerd voor de luttele prijs van €1. Deze worden al dertig jaar lang bereid door vrijwilligers die dagelijks een 80-tal bezoekers over de vloer krijgen.

Poverello opende in 1988 haar deuren in de Spoorweglaan 26 in Kortrijk, een initiatief van Kortrijkzaan en Vlaams seksuoloog Jan Vermeire. Het doel was een warme plaats creëren voor mensen die geen thuis of thuisgevoel hebben. “Dit zijn mensen met een laag inkomen die meestal leven van een uitkering en vaak eenzaam zijn”, weet vrijwilliger Lieve ons te vertellen. Poverello heeft intussen 16 vestigingen in België.

“We zijn met een 60-tal vrijwilligers in Kortrijk en iedere dag hebben we 8 à 10 mensen nodig om de maaltijden te bereiden en het huis open te houden. We krijgen een ruim publiek over de vloer en vaak ook dezelfde mensen”, vult Lieve aan. “Onze medewerkers zorgen ervoor dat iedereen die hier komt een maaltijd krijgt. Wie wat later komt, kan rekenen op een creatieve maaltijd.”

Lieve koos voor Poverello voor de bescheidenheid: “We werken op een sobere manier, op een hartelijke manier zonder naar buiten te komen.” Enkel voor het 30-jarig bestaan hield de organisatie een kleine herdenking en werden de medewerkers ontvangen op het stadhuis. “Maar normaal doet Poverello geen actie naar buiten toe. Dus ook geen fondsenverwerving.” Poverello werkt voornamelijk met giften van organisaties of individuele mensen. Sommigen storten maandelijks een bedrag op hun rekening en anderen brengen hun etensresten binnen. “Zo kunnen we al 40 jaar maaltijden aanbieden tegen één euro.”.

Mensen kunnen ook terecht bij Poverello voor kleren. Elke drie maanden mogen ze gratis een outfit bij elkaar grabbelen. Deze kleren krijgen ze meestal gratis van mensen of winkels die het niet meer kunnen verkopen.

Poverello is dagelijks open van 9 tot 15 uur voor mensen die het financieel moeilijk hebben of nood hebben aan genegenheid.

Vrijwilligers van poverello bereiden middagmaaltijd voor.