BEN woning nog tot eind december te bezoeken

Nog tot eind december kunnen geïnteresseerden in energieneutrale woningen  inspiratie opdoen in de gerenoveerde rijwoning langs de Meensesteenweg 37 in Kortrijk. Deze verouderde woning werd in samenwerking met De Poort vzw, een sociaal verhuurkantoor, en Stad Kortrijk gerenoveerd conform de energievoorwaarden. Ook private ondernemers zoals Wienerberger en mensen van de leerplaats van OCMW Kortrijk en De Poort vzw namen deel aan het project.  

De ramen van deze woning werden vervangen door dubbel glas om zo de verwarmingskosten te verminderen maar ook om het huis te isoleren van geluiden van buitenaf.

Eind december wordt de gerenoveerde woning in de Meensesteenweg in Kortrijk verhuurd door De Poort vzw. Nog tot dan kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen in de BEN-woning. BEN staat voor Bijna Energie Neutraal. Deze woning is volledig kwalitatief, gebruiksvriendelijk en betaalbaar en, het belangrijkste, energievriendelijk. Projectleider Johan Lapere van De Poort vzw volgde het project op en doet ook de rondleidingen voor het publiek.  Hij is blij met de massale aandacht, zelfs van uit het buitenland. “Er was veel interesse van sociale verhuurkantoren. Onze actie was gericht op mensen die bezig zijn met energiezuinigheid. We hoopten ook eigenaars van huurwoningen te bereiken.  Bij deze groep bleef de interesse eerder beperkt,” aldus Lapere.

Met de actie hopen de betrokkenen om eigenaars van huurwoningen te laten inzien waarom het interessant kan zijn om hun huurwoningen energieneutraal te maken. “ Zo’n renovatie vraagt natuurlijk een groot budget, maar sowieso moeten tegen 2050 alle huizen energiezuinig zijn, zowel de nieuwbouw als de gerenoveerde huurwoningen. Doordat deze aanpassingen aan de normen veel geld opslokken, is het beter om dit in fasen te doen. Als we eigenaars nu al kunnen aansporen om dit te doen, dan kunnen ze de renovatiekosten verspreiden over een aantal jaar,” meent Lapere.

Er werd over het hele huis vloerverwarming aangelegd. Daarnaast werd het huis ook volledig geïsoleerd.

Dit project was een test om na te gaan wat allemaal mogelijk is bij de renovatie van een rijwoning
De Poort vzw begeleidt niet enkel de rondleidingen van de woningen maar adviseert ook mensen hoe ze het best zo’n renovatie aanpakken.  Dankzij dit project konden er ook technische medewerkers opgeleid worden om meer ervaring op te doen bij het renoveren tot een energieneutrale woning.

Het probleem bij de renovatie van oudere woningen naar een energieneutrale woningen is volgens Lapere het gebrek aan budget de lagere sociale klasse. Zij hebben soms wel een eigen huis maar geen middelen om hun woning energiezuinig te maken. “ Nu worden renovatiepremies uitgedeeld en de grondlasten verlaagd, maar dat helpt niet. De enige oplossing is dat de overheid bekijkt hoe ze deze mensen kunnen helpen bij de renovatie van hun huis.”  En dit project is hier een aanzet toe.