Marie De Clerck nieuwe general manager Filou Oostende

 

“Een droom die in vervulling gaat”, zo omschrijft Marie De Clerck haar aanstelling als General Manager van basketbalclub Filou Oostende. De dochter van Stefaan De Clerck, voormalig Kortrijks burgemeester, volgt er Marijke Schaepelinck op, die zich in de toekomst zal toeleggen op het financiële aspect van de club.

De Clerck is juriste van opleiding en bouwde ondertussen al een succesvolle managementcarrière op. Met haar overstap naar Oostende gaat ze nu een nieuwe richting uit, maar de basketbalwereld is geen onbekend terrein voor haar. Tien jaar was ze zelf actief  als basketbalster in de eerste en tweede divisie van de Belgische competitie, onder andere bij Soubry Kortrijk en Leuven. De laatste jaren zette ze zich sterk in als jeugdcoach. “Ik kijk met veel plezier terug op mijn periode als trainer. Mijn doel was altijd om die kinderen te overtuigen dat basketbal de mooiste sport ter wereld is. Ondertussen hebben mijn drie kinderen de basketbalmicrobe ook te pakken, dus de opvolging is verzekerd. Basketbal is altijd al mijn passie geweest. Dat ik nu mijn managementcapaciteiten kan tonen op het hoogste niveau van die sport, is echt een droom voor mij.”

Een droom die eerder toevallig tot stand kwam, vertelt De Clerck ons.  “Ik solliciteerde eigenlijk voor een job in een andere Oostendse organisatie, waar Johan Verborgh, de voorzitter van Oostende, toevallig ook in de raad van bestuur zat. Mijn profiel is toen blijkbaar in het oog gesprongen. Hij contacteerde mij om te zeggen dat hij potentieel zag in mij als de nieuwe General Manager van BCO. Zo is alles in een stroomversnelling geraakt.” Naast haar nieuwe job blijft ze ook actief in de politiek als gemeenteraadslid van Wevelgem. Haar ambt als schepen in de volgende legislatuur laat ze wel over aan haar collega Bas Surmont.

We moeten een manier zoeken om van de wedstrijden nog meer een totaalbeleving te maken.

Vrouwelijk initiatief

Sportief doet Filou Oostende het uitstekend. De succesploeg van coach Dario Gjergja speelde dit jaar voor de zevende keer op rij kampioen. Een betere plaats om je carrière in de sportwereld te beginnen kon De Clerck zich waarschijnlijk niet wensen. “ De ploeg doet het zeer goed doet op dit ogenblik. Het sportieve team kan daarom vanzelfsprekend haar uitstekende werk verderzetten. Ik zal me vooral vanaf de zijlijn bezighouden met het sportieve luik en de juiste omkadering en ondersteuning toevoegen aan het team dat nu reeds op poten staat. Zo kunnen we de ploeg succesvol verder uitbouwen.” De rol van general manager gaat natuurlijk veel verder dan het sportieve luik. De Clerck wil eerst en vooral sterk inzetten op het commerciële. “Een van de belangrijkste zaken voor iedere sportclub is de belevenis van de match. We moeten een manier zoeken om van de wedstrijden nog meer een totaalbeleving te maken en een nog breder publiek aan te trekken, dat niet enkel voor de match langskomt.”

Op 1 juli 2019 gaat De Clerck effectief aan de slag, maar vanaf 1 januari zal ze al te vinden zijn in de gangen van de Versluys Dôme. “Vanaf dan zal me inwerken in de club, onder de vleugels van Marijke Schaepelinck. Het zal belangrijk zijn om al kennis te maken met ieder aspect van de job, om een vlotte overgang te verzekeren.” Na Schaepelinck kiest BCO opnieuw voor een vrouwelijke general manager, iets wat De Clerck alleen maar kan toejuichen. “Toen ik de job aannam, stond ik daar helemaal niet bij stil, maar nu zijn er steeds meer mensen die mij erover aanspreken. Ik vind het zeker een positief signaal van Oostende, om deze rol aan een vrouw te geven in een machowereld die de sport nog altijd is. Die erkenning is voor mij ook een teken van vertrouwen. Een extra motivatie om vol voor deze uitdaging te gaan.