Terugbetaling NIPT-test

Sinds 2017 wordt een NIPT-test in België bijna volledig terugbetaald. Dit zorgt ervoor dat meer vrouwen zich laten onderzoeken tijdens de zwangerschap. Verschillende kranten, waaronder De Standaard, deden onderzoek naar de impact van deze terugbetaling en concluderen dat er ondanks de gratis test niet minder kinderen met het syndroom van Down worden geboren. Volgens Minister van Volksgezondheid Maggie De Block is het echter nog te vroeg om conclusies te trekken.

Sinds de zomer van 2017 wordt de NIP-test bijna volledig gratis aangeboden aan zwangere vrouwen. De test kost je maximum 8,86 euro en is bedoeld om het syndroom van Down op te sporen bij foetussen. De NIPT-test is bovendien ook veel nauwkeuriger dan de klassieke combinatietest. In 99,8% van de gevallen is de test correct. “Ik ben zeer blij dat we die ongelijkheid hebben weggewerkt. We hebben een kwalitatieve screeningstest toegankelijk gemaakt voor alle aanstaande moeders die dat wensen”, vertelt Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Conclusies

Verschillende media concludeerden uit het nieuwste evaluatierapport van het studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie dat ondanks de gratis testen er elf kinderen meer zijn geboren met het syndroom van Down dan in 2016. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block vindt het echter nog te vroeg om conclusies te trekken en zegt dat het effect van terugbetaling van de NIPT-test pas zichtbaar wordt bij de geboortes vanaf januari 2018.

“Dankzij de NIPT-test moeten er minder invasieve testen worden uitgevoerd. Daardoor verkleint het risico op een miskraam. Die invasieve tests leiden in 1 op de 100 gevallen tot een miskraam. Elk jaar verloren gemiddeld vijftig vrouwen in ons land hun ongeboren kind op deze manier”, zegt minister Maggie De Block. Toch is het aangeraden om bij een positief resultaat van de NIPT-test  nog een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest uit te voeren voor een definitieve bevestiging en al zeker bij jonge vrouwen