Op zoek naar internet op een openbare plaats, het wordt misschien eenvoudiger vanaf december.

Gratis wifi in 8.000 Europese gemeentes

Europese gemeenten maken kans op gratis wifi van de Europese Unie. Europa deelt vouchers uit om hotspots te installeren aan 8.000 gemeentes die zich daarvoor kandidaat stellen.

Gemeenten uit heel Europa kunnen vanaf deze middag een applicatie indienen bij de EU. De Europese Commissie reikt dan 8.000 vouchers uit om gratis wifi te installeren in deze gemeenten. Zo’n voucher is 15.000 euro waard per gemeente.

Het geld mag enkel gebruikt worden om “wifi-hotspots” te installeren. Via deze hotspots kunnen de gemeenten gratis wifi aanbieden in openbare ruimtes als bibliotheken of in het stadhuis. Daar is wel een voorwaarde aan verbonden. De gemeenten moeten zelf in staat zijn om op zijn minst drie jaar lang gratis wifi te voorzien.

Meer dan een vijfde van de Belgische gemeentes heeft zich geregistreerd. Zo’n 338 zijn er dat, waarvan 184 Vlaamse. Wie zich het eerst inschrijft, krijgt ook als eerste de vouchers. Als lidstaat van de EU heeft België recht op minstens 15 vouchers, maar dat kunnen er ook meer zijn.

Wifi in Ingelmunster

De West-Vlaamse gemeente Ingelmunster is een van de gemeentes die haar kans op een wifi-voucher waagt. Dominik Ronse, Algemeen Directeur van Ingelmunster, legt uit waarom de gemeente zich kandidaat stelde. “Met de gemeente Ingelmunster willen wij zeer graag zo’n wifi-netwerk uitbouwen. Dat is er nu al gedeeltelijk, maar dat netwerk is nog te beperkt. Wij hadden al plannen om ook hotspots te installeren en het netwerk uit te breiden, maar mochten we daar zelf nog eens 15.000 euro voor krijgen, dan is dat geweldig mooi meegenomen”, aldus Dominik Ronse.

“De kansen van Ingelmunster kan ik moeilijk inschatten, want het is een beetje een loterijprincipe. Natuurlijk hopen we dat we er bij zijn, maar we zullen alvast niet te lang treuren. Na zes maanden komt er trouwens een nieuwe kans, dus we blijven het alvast proberen”, zegt Ronse.

In december weten we welke Belgische gemeentes bij de gelukkigen horen.