Kinderfeestjes voor iedereen van de klas

Voor ouders zijn verjaardagsfeestjes steeds moeilijk: hoeveel kinderen nodigen we uit, waar laten we het doorgaan. Verjaardagsfeestjes zijn steeds een drukke aangelegenheid naargelang het aantal kinderen dat wordt uitgenodigd. De volkswijsheid zegt dat de leeftijd van het kind het aantal kinderen is dat mag worden uitgenodigd. Laura Batstra, professor aan de Faculteit Gedrags- & Maatschappijwetenschappen, moedigt echter in een nieuw boek aan om alle kinderen van de klas uit te nodigen. 

Mieke Vandemaele, directrice van basisschool De Plataan in Roeselare is heel duidelijk als het gaat over verjaardagsuitnodigingen. Die worden niet op school verdeeld. “ Verjaardagsfeestjes worden vooral nog georganiseerd bij de kleuters en die worden dan door de ouders onderling geregeld. Daarbij merken we wel dat er steeds vaste kliekjes van ouders zijn die hun kinderen uitnodigen.” Ook in het lager worden af en toe nog verjaardagsfeestjes gehouden en daar kan uitzonderlijk wel eens een ruzie opduiken. “Dat is vaak typische meisjesklets. Waar kleuters niet verder vertellen dat ze uitgenodigd zijn, doen de meisjes uit het lager dat wel. Die ruzies worden wel snel opgelost, want als puntje bij paaltje komt, worden de uitgesloten meisjes toch uitgenodigd zonder dat wij hoeven tussen te komen.”

Volgens Laura Batstra hebben scholen een beduidende functie hierbij maar eigenlijk speelt iedereen hier bij een belangrijke rol. “Sociale inclusie is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Ons streven met de klassenfeestjes is dan ook om zowel bij kinderen als ouders een sociaal bewustzijn te creëren”, aldus de professor. Met kinderfeestjes waarbij iedereen wordt uitgenodigd leren kinderen snel dat iedereen erbij hoort.

 Competitie

Toch zijn er ook kinderen die graag alleen zijn en voor hen is niet uitgenodigd zijn op een feestje dan ook niet zo’n probleem. Desalniettemin willen de meeste kinderen toch graag erbij horen. “Kinderen willen meedoen, gezien worden, iets betekenen voor anderen. Als je dan structureel vergeten en overgeslagen wordt bij sociale gebeurtenissen, dan heeft dat impact.” Natuurlijk bestaat het gevaar dat buitenbeentjes van een klas buitengesloten worden op een feestje als er zoveel kinderen zijn. “ Kinderen zeggen echter zelf dat ze het juist zo leuk vinden als er veel kinderen zijn omdat ze dan altijd iemand hebben om mee te spelen.” Om te vermijden dat er toch nog kinderen zouden buitengesloten worden, raadt de professor aan om vooraf een gesprek met je kinderen te voeren over hoe belangrijk het is om niemand buiten te sluiten. Zo voelen de kinderen zich medeverantwoordelijk.

De Vlaamse volkswijsheid die zegt dat een achtjarig kind acht kindjes mag uitnodigen en negenjarige negen enzovoort, vindt Batstra zeker geen slecht idee. “Kleinschalige feestjes moeten zeker blijven. Klassenfeestjes moeten namelijk wel bij kind en ouder passen. Als je slecht tegen lawaai en chaos kunt, dan is een klein feestje waarschijnlijk geschikter.” Daarnaast is het volgens de professor een misvatting dat klassenfeestjes duurder zouden zijn dan kleinschalige feestjes. “Wij willen met ons initiatief tegenwicht bieden aan de competitie die gaande lijkt te zijn waarbij feestjes alsmaar duurder, luxer en gekker moeten. Een klassenfeestje met eenvoudige spelletjes en hapjes is goedkoper dan met een klein groepje naar een pretpark of bioscoop en op een klassenfeest deelt iedereen de pret”, besluit Batstra.