(c) Pixabay

Groen wil meer transparantie inzake kernenergie

De belastingbetaler riskeert op te draaien voor de opruiming van kernafval en de ontmanteling van de kerncentrales. Dat blijkt uit een wetsvoorstel van de Commissie voor Nucleaire Voorzieningen.  Negen maanden lang probeerde Engie Electrabel het wetsvoorstel weg te houden van het parlement. Groen-Ecolo wil met de bekendmaking van het wetsvoorstel het debat over kernenergie aanwakkeren.

10,7 miljard euro is er volgens NIRAS, de Nationale instelling voor radioactief afval, nodig om het radioactief kernafval te financieren. Daarbij komen ook nog de ontmantelkosten van de kerncentrales die nog eens miljarden euro’s zullen kosten. Forse bedragen waar Engie Electrabel aan probeert te ontsnappen. Als er niet snel een wetsvoorstel komt, zal de belastingbetaler deels voor de kosten moeten opdraaien. Om de druk op premier Michel en Minister van Energie Marghem te verhogen, lekten Groen en Ecolo het geheime wetsvoorstel.

“De bewering dat de regering zich door Electrabel zou laten bespelen lijkt mij bijzonder voorbarig en enigszins tendentieus.”

“Hiermee willen we tonen wat de experts verwachten en wat het wetsvoorstel uiteindelijk werd na de onderhandelingen met Engie Electrabel.” zegt Kristof Calvo van Groen. De partij wil meer transparantie over dit dossier. Willem-Frederik Schiltz van de OpenVLD reageert voorzichtig: “De bewering dat de regering zich door Electrabel zou laten bespelen, lijkt mij bijzonder voorbarig en enigszins tendentieus.”. Die angst is volgens Schiltz onterecht “al moeten we wel alert zijn.”.

Het fonds voor nucleaire voorzieningen wordt momenteel beheerd door Synatom, wat volledig in handen is van Electrabel. Een riskant mechanisme vreest Groen, want Synatom kan 75% van het beschikbare geld gebruiken in andere activiteiten in binnen- en buitenland. Volgens Groen moeten de fondsen voortaan door de Nationale Bank van België beheerd worden om zeker te zijn dat er geld beschikbaar is, ook bij een “worst case”.

Als Minister van Energie Marghem het wetsvoorstel tegen eind dit jaar niet toelicht in het parlement, dreigen Groen en Ecolo een veel strengere wetsvoorstel op tafel te leggen.