Bpost legt het werk neer

Gisteren om 22 uur startte de vijfdaagse staking bij Bpost. Klanten van Bpost verwachten de komende dagen heel wat hinder  doordat  brieven en pakketten niet worden verdeeld. De vakbonden en de directie van Bpost zaten maandag rond de tafel maar een staking was onvermijdelijk.  

De hoge werkdruk binnen Bpost en het personeelstekort zorgen ervoor dat de socialistische vakbond ACOD het werk neerlegt tot er samen met de directie wordt gekeken voor oplossingen. Voorlopig staakt 95 procent van de werknemers  vijf dagen maar vakbondsman Jean-Pierre Nyns (ACOD) liet weten dat het ook langer kan duren als er geen concrete acties komen. Collega  Jessie Martony – Gewestelijk secretaris ACOD Post West-Vlaanderen – hoopt dat de onderhandelingen goed verlopen zodat ze weer snel aan het werk kunnen in een gunstig klimaat. “Ik kan alleen maar hopen dat het bedrijf een exta inspanning wil doen om te luisteren naar onze bekommernissen en er dan ook iets aan wil doen”, vertelt ze.“Het zat eraan te komen en misschien wist de buitenwereld dit niet. Nochtans werd deze  problematiek al dikwijls gecommuniceerd naar de pers, maar als je dan kijkt naar het journaal merk je dat ze liever een half uur besteden aan de Amerikaanse verkiezingen om het dan vervolgens vluchtig over Bpost te hebben.

 

Alternatieven?

Vandaag liggen de sorteercentra stil wat betekent dat er geen post wordt klaargemaakt voor verzending. Gisterenavond werden  brieven en pakketten massaal verspreid, waardoor postbodes vandaag wel kunnen bezorgen. De komende dagen wordt meer hinder verwacht. Hierdoor gingen bedrijven zoals Books In Belgium op zoek naar alternatieven. “Wij hebben maatregelen genomen en bieden voor levering nu ook met koerierbedrijf DPD aan. Hiervoor werkten we vooral met Bpost maar we hadden snel door dat het tijd was om alternatieven te zoeken. Bpost levert nu bijvoorbeeld een week niet en nadien weet je niet of ze de chaos wel aankunnen. Daardoor bestaat de kans dat de pakketjes gewoon terug bij ons komen, wat voor problemen zorgt.”Legt Dieter Byttebier, manager bij Books In Belgium uit. ” Ik vind het jammer dat ze voor zo’n staking kiezen. Voor een bedrijf is dat niet voordelig. Ik geloof ook sterk dat er altijd een compromis mogelijk is, maar het moet  natuurlijk van beide kanten komen.”

Ook ziekenhuizen worden getroffen door deze vakbondsactie. In het AZ Delta in Roeselare verzorgt Bpost de inkomende post. Hoewel de laatste jaren alles ook digitaal gebeurt, kan zo’n staking op lange termijn zeker voor chaos zorgen. “Dagelijkse komen hier facturen toe en brieven voor onze artsen. Dit kan op termijn voor problemen zorgen omdat dit belangrijke documenten zijn.”Ze betreuren ook dat ze niet officieel werden ingelicht door Bpost.“Binnen het ziekenhuis zelf hebben we  niets vernomen. Zelf heb ik het gisteren pas gehoord in het nieuws.”Weet de verantwoordelijke van het secretariaat ons te vertellen.

Voorlopig staken de vakbonden nog tot volgende week dinsdag. De directeur van Bpost liet ook weten dat hij zo snel mogelijk opnieuw rond de tafel wil gaan zitten om tot een compromis te komen.