(C) Sam Geussens

De concept artist achter het plagiaat

Deze week werden heel wat concept artists geplagieerd door De Slimste Mens die hun illustraties had gekopieerd en gebruikt voor hun nieuwe reclamecampagne. Maar wie zijn die concept artists en wat doen ze precies?

Concept art

Concept artists houden zich vooral bezig met illustraties van personages, voertuigen, omgevingen, achtergronden en andere creatieve items. Ze zijn vooral actief in de gaming industrie. Ze krijgen bijvoorbeeld ideeën van game designers van hoe iets er moet uitzien. Zij werken dan verschillende ontwerpen uit en sturen die dan door naar de klant. Zij kiezen dan het beste ontwerp uit en dat wordt dan verder uitgewerkt.

Sommige concept artists werken hier in België als freelancer, maar dat is niet altijd even evident, want de vraag is heel klein en de levenskost is heel hoog. Naar schatting zijn er ongeveer tussen de 700 en 800 ingevulde vacatures in België voor concept artists. Sommigen trekken hierdoor ook naar het buitenland waar de arbeidsmarkt veel groter is en er meer mogelijkheden zijn.

Plagiaat

Plagiëren is iets wat snel gebeurt, want veel materiaal van die concept artists staat online. Dat moeten ze ook doen “want anders worden ze niet gezien”, aldus Sam Geussens, concept artist bij Mediatonic (videogame-ontwikkelaar). Ook ligt het probleem bij bedrijven die niet veel weet hebben van auteursrechten. Het is ook gemakkelijk om die illustraties te stelen, een beetje te bewerken en die dan gebruiken voor eigen doeleinden.

 

 

(C) Sam Geussens