Debuut op jonge leeftijd is geen garantie op succes

Dinsdagavond stond er Engels bekervoetbal op het programma. Fulham versloeg Millwall met 3-1 maar de echte aandachtstrekker was het debuut van de vijftienjarige Harvey Elliott.

De flankspeler is de jongste speler die ooit op het veld heeft gestaan in het Engels betaald voetbal. Maar debuteren op zo een jonge leeftijd is niet direct een gegarandeerd succes. Hieronder een paar voorbeelden van spelers die voorbestemd waren voor een grote carrière maar bij wie het anders uitgedraaid is.

Freddy Adu

Toen hij twaalf was trok hij op jeugdtoernooien al de aandacht van enkele Europese grootmachten zoals Inter Milaan, Chelsea, Manchester United en Barcelona. Maar de Amerikaanse winger met Ghanese roots besloot in de VS te blijven spelen en debuteerde in 2004 op veertienjarige leeftijd voor D.C. United. Niet veel later werd Adu een hype in de VS en bij Nike kreeg hij een megacontract aangeboden. Zo werd hij de jongste voetballer ooit met een Nike-contract. Bijnamen die hij kreeg waren “De nieuwe Pélé” en “de voetballende Michael Jordan”. Een avontuur bij Benfica was de volgende stap in zijn carrière, waar hij geen basisplaats veroverde. Benfica verhuurde Adu uit aan onder andere Monaco zonder succes. Adu is momenteel negenentwintig en speelt in de Amerikaanse tweede klasse bij Las Vegas Lights.

Matthew Briggs

Een naam die niet bekend in de oren klinkt, Matthew Briggs is, met zijn zestien jaar en 65 dagen, de jongste speler die ooit speelde in een Premier League-wedstrijd. Hij deed dat in 2007 bij Fulham in de wedstrijd Middlesbrough – Fulham. Uitleenbeurten naar lagere Football League-teams volgden, maar daar kon hij nooit een echte indruk maken. In 2014 ging hij naar Millwall, waar hij 12 keer mocht spelen. Dit seizoen speelt Briggs bij Maldon & Tiptree, een voetbalclub in de achtste divisie van het Engelse voetbal.

Fabio Paim

De Portugees met Angolese roots werd bij Sporting Lissabon bestempeld als “wonderkind” en werd ooit gezien als grootste talent van die tijd. “Als je dacht dat ik goed was, wacht dan tot je Fabio Paim ziet spelen”, dat zei Cristiano Ronaldo bij zijn aankomst bij Manchester United over Paim. Paim maakte zijn debuut bij Olivais Moscavide in 2007, die hem leende van Sporting Lissabon. 6 uitleenbeurten in 3 seizoenen later werd hij verkocht aan Torreense. Passages in Qatar, Luxemburg en Litouwen volgden. Elf jaar later zit hij al bij zijn negentiende ploeg, Leixoes.

Keirrison

De Braziliaanse voetballer werd als een zeer groot talent beschouwd in zijn thuisland Brazilië. Hij debuteerde in 2006 en in de eerste jaren van zijn carrière maakte hij die verwachtingen ook waar, 89 doelpunten in 157 matchen bij Coritiba en Palmeiras in de hoogste Braziliaanse Klasse. In 2008 won hij ook de Gouden Schoen en de prijs “Talent van het jaar”. Een transfer naar Barcelona is wat volgde voor Keirrison. Er hing ook een stevig prijskaartje aan hem, Barcelona betaalde namelijk 14 miljoen euro voor de Braziliaan. Wat volgde waren vijf jaren met uitleenbeurten respectievelijk aan onder andere Benfica en Fiorentina. Vijf jaar later zonder een minuut te spelen voor Barcelona verliet hij de Catalanen voor een terugkeer naar Brazilië. Hij speelt momenteel voor Londrina in de Braziliaanse tweede klasse.