Dan toch oplossing voor dure energieprijzen

De energieprijzen voor aardgas en elektriciteit zijn het afgelopen jaar met ongeveer twintig procent gestegen. Iedereen ziet zijn energiefactuur flink de hoogte in schieten maar misschien ligt de oplossing wel meer voor de hand dan gedacht.

De energieprijs voor aardgas en elektriciteit is het afgelopen jaar met bijna twintig procent gestegen maar elke provincie in Vlaanderen biedt een voordeliger tarief aan waar weinig mensen van op de hoogte zijn. De provincies bieden groepsaankopen aan waardoor er een heus bedrag kan bespaard worden op je energierekening.

De provincies organiseren jaarlijks verschillende momenten om je in te schrijven voor deze actie. Ze nodigen zoveel mogelijk mensen uit om de korting zo groot mogelijk te krijgen. Wanneer de inschrijvingen zijn afgelopen, organiseert de provincie een veiling voor alle geschikte energie leveranciers. De energie leveranciers moeten voldoen aan verschillende voorwaarden; zo moeten ze zowel elektriciteit en gas leveren en ook moeten ze minstens een bepaalde hoeveelheid stroom kunnen leveren. De energiebedrijven brengen dan allemaal een bod uit voor de energie. De provincie bekijkt al de aanbiedingen van de energiebedrijven en biedt iedereen die zich had ingeschreven een gepersonaliseerd aanbod aan. Wanneer je graag van energieleverancier zou wisselen brengt de provincie de overgang van energieleverancier kosteloos voor jou in orde.

Hoe voordelig is deze groepsaankoop voor mij nu echt?

Iedereen kan deelnemen tot een jaarlijks verbruik van 50.000 kWh per jaar voor elektriciteit en 100.000 kWh per jaar voor gas. Hoeveel je exact bespaart per jaar hangt natuurlijk af van persoon tot persoon. “gemiddeld besparen de mensen die met onze groepsaankopen doen zo een 200 euro” zegt julie werknemer van de provincie West-Vlaanderen. In de regio West-Vlaanderen zijn de afgelopen 10 jaar  al 406.000 deelnemers overgestapt naar een voordelig energiecontract. De provincie West-Vlaanderen rekent erop dat deze cijfers zullen verdubbelen de volgende 5 jaar.

Er zijn meer dan 50 verschillende energiecontracten die energieleveranciers maandelijks aanbieden. Het prijsverschil tussen deze contracten blijft groot. 1 energieleverancier kan meerdere contracten aanbieden: zowel dure als voordelige contracten, daarom raden de provincies aan om toch eens te informeren naar een voordeliger energiecontract.