Jose Mourinho: ‘The special one’

Na de bekeruitschakeling van Manchester United tegen tweedeklasser Derby County, de ploeg van Frank Lampard, kreeg coach Jose Mourinho het aan de stok met sterspeler en kapitein Paul Pogba. Het is zeker niet de eerste keer dat de vurige Portugese trainer in een conflict verwikkeld raakt.

Paul Pogba
Afgelopen woensdag had Manchester Unitedtrainer Jose Mourinho een conflict met sterspeler en Frans wereldkampioen Paul Pogba. Na de uitschakeling tegen tweedeklasser Derby County in de League Cup postte de Fransman een foto van zichzelf al lachend op Instagram. Dit zou bij de Portugese coach in het verkeerde keelgat geschoten zijn, waardoor een conflict ontstond tussen beiden. Hij dacht dat de Fransman zijn ploeg uitlachte, terwijl dit filmpje tijdens de eerste helft gemaakt werd. Pogba verloor zelfs zijn aanvoerdersband. Op training ontstond dan ook een ‘vreemde’ ontmoeting waar ze elkaar voortdurend aanstaarden.

Karim Benzema
Tussen 2010 en 2013 was Mourinho trainer bij Real Madrid. In die periode haalde hij dikwijls het gebrek aan kwaliteit aan, zeker toen de Argentijnse topspits Gonzalo Higuain geblesseerd was. Tijdens een conferentie vertelde Mourinho: “Als de hond er niet is, dan moet ik maar met de kat op jacht. Dat is niet hetzelfde. Je zal misschien ook wel wat vangen, maar minder dan met een hond.” Daarmee verwees hij naar de Franse spits Benzema. Sindsdien heeft de Fransman het respect voor zijn coach verloren.

Tito Vilanova
In 2011 vond El Clasico plaats tussen aartsrivalen Real Madrid en FC Barcelona. Na een vliegende tackle van Real-speler Marcelo op Fabregas van Barcelona ontstond er een consternatie. Daarin prikte Real Madrid-coach Mourinho in het oog van FC Barcelona-assistent Tito Vilanova. Vilanova reageerde met een tik in de nek van de Portugees. Uiteindelijk won Barca met 3-2 en kreeg Mourinho een schorsing van twee wedstrijden. In 2014 overleed Tita Vilanova aan keelkanker en heeft de Portugees spijt van zijn aanval.

Arsène Wenger
Ook tijdens zijn tweede periodes bij Chelsea FC had hij verschillende aanvaringen met zijn Franse collega-trainer Arsène Wenger van Arsenal FC. Er was vaak onvrede tussen beide coaches. De Portugees hield zeker geen blad voor de mond en noemde de Fransman ooit een voyeur en een specialist in falen. De rivaliteit bij de Londense clubs was dan ook heel sterk aanwezig.

Eva Carneiro
Bij Chelsea FC had hij niet alleen conflicten met Arsenal-trainer Wenger, ook met de clubdokter van The Blues, Eva Carneiro, had hij een dispuut. In 2015 wou teamarts Carneiro het veld betreden om Eden Hazard te behandelen. Dit was tegen de zin van Mourinho, omdat hij de wedstrijd wou winnen. Op dat moment stond het 2-2. Na de wedstrijd was Carneiro niet langer welkom op de bank van de Londense topclub. De teamarts uit Gibraltar klaagde Mourinho aan voor seksistisch taalgebruik. Het kwam zelfs bijna tot een rechtszaak, maar beide partijen kwamen tot een akkoord.

Het ziet ernaar uit dat Jose Mourinho voor altijd ’the special one’ zal blijven.